Pinkpop 2012: James Morrison is cool, maar niet spannend genoeg

Singer/songwriter moet het hebben van zes jaar oude radiohits

Sjoerd Huismans ,

Wat straalt de James Morrison die vanavond ontspannen de 3FM Stage op komt lopen veel coolheid uit, zeg. Er is weinig meer over van de onopvallende bleekscheet op de eerste albumhoes. Morrison zelf grapt er ook nog over, voordat hij 'You Give Me Something' inzet.'This is a song from back in the old days, when I was a weird kid with a mullet.' De rest van de show is in stijl: van twee schaars geklede achtergrondzangeressen tot de enorm kitcherige backdrop, een soort goudkleurige theatergordijnen. Dat belooft een soulvolle set, maar Morrisons gladde pop is helaas nog immer aan de saaie kant.

Gezien
James Morrison, Pinkpop 3FM Stage, maandag 28 mei 2012

Muziek
Britse singer/songwriter die in 2006 doorbrak met zijn debuutalbum Undiscovered, met daarop grote hits 'You Give Me Something' en 'Wonderful World'. In 2011 bracht Morrison zijn laatste album The Awakening uit. Op dit album is er meer ruimte voor soul in zijn radiovriendelijke poprock, zoals bijvoorbeeld in de derde single 'Slave To The Music'.

Plus
Het begin van de set bevat veel van de frisse soulkant die de zanger met zijn laatste album ingeslagen is, bijvoorbeeld met opener 'Beautiful Live' en 'In My Dreams'. Het zijn stuk voor stuk strakke popcomposities, ook 'I Won't Let You Go' en 'Up' die daarna de revue passeren. 'Nothing Ever Hurt Like You' doet het ook goed, met een snippet van klassieker 'Heard It Through The Grapevine'. Morrison is zeer goed geluimd vanavond: de 'Pinkpop put your hands in the air!'s zijn niet van de lucht. Regelmatig kondigt hij een nummer aan met een tekst als 'this song is about believing in good things.' Het publiek klapt uitbundig mee. 'If you're sober enough, sing along with this one!' zegt Morrison enthousiast om de hit 'Broken String' van zijn tweede album Songs For You, Truths For Me aan te kondigen. Dit nummer zorgt voor een eerste meezingmomentje, en later in de set worden ook 'You Give Me Something' en 'Wonderful World' uitbundig meegeblèrd.

Min
Die liedjes zijn dan ook de enige echte hits die Morrison ooit gescoord heeft. En erg interessante liedjes zijn het niet eens.Het grootste deel van Morrisons set bestaat uit gladde easy-listening pop. Songs als 'Person I Should Have Been' en 'Precious Love' ontstijgen het niveau van de gemiddelde koffiehuisjazzband nauwelijks. Het enige nummer dat zich door wat meer experiment onderscheidt is de mystieke titeltrack van The Awakening, wat een oosters aandoend percussie-intro meekrijgt.

Conclusie
James Morrison is vanavond de goede man op de goede plek. Met zijn ontspannen, enthousiaste houding krijgt hij het publiek voor de 3FM Stage gemakkelijk mee. Maar om het muzikaal wat interessanter te maken zou hij toch echt wat meer lef en ideeën in zijn gelikte pop moeten leggen. De titeltrack van The Awakening is alvast een mooi begin.

Cijfer
6,5