Pinkpop backstage: eerste hulp bij artiestenproblemen

Effectpedalen populairst bij Artist Support Center

Francis Pronk, Jörg de Groot ,

Waarschijnlijk denken de meeste mensen dat bandleden backstage drie dingen doen: Zuipen, luieren en ook stiekem een beetje voorbereiden op de show. Op Pinkpop kunnen bandleden backstage nieuwe producten testen. We spreken met Danny Ruland van Muziekhuis Guus Arons over welke artiesten er gebruik van hebben gemaakt.

Artiesten kunnen backstagenieuwe producten uitproberen in het Artist Support Center,  dat met name gericht is op gitaristen. Muzikanten kunnen ook onderdelen krijgen, omdat er vaak iets sneuvelt: schakelaars, buizen, snaren, plectrums en effectpedalen. Onderweg hebben muzikanten vaak weinig tijd om iets nieuws te proberen en ze lopen niet zomaar een gitaarwinkel naar binnen. Hier kunnen ze urenlang hun gang gaan voordat ze weer vertrekken.
Niet onbelangrijk op grote podia is een goede backline met voldoende capaciteit. Iets wat de muzikalen mannen voor Nu Of Nooit 2012-winnaar Major Tom hebben verzorgd.
Welke artiesten maken nou eigenlijk gebruik van deze mogelijkheid? 'Gisteren probeerde gitarist Bill van Mastodon nieuwe pedalen. Will & The People is langsgeweest want een van hen had een gitaar te weinig. Moss heeft zich laten ook laten zien. Zondag hebben we zelfs een reparatie gedaan, dus ik kan zeggen dat er goed gebruik wordt gemaakt van onze service,' aldus Danny.

 Hij vertelt dat de effectpedalen het populairst zijn onder de Pinkpopmuzikanten. Tot nu toe heeft de organisatie veel positieve reacties mogen ontvangen. Danny vertelt dat Anouk, die haar kleedkamer pal naast de stand had, ook zeer positief was. De organisatie was een beetje bang dat ze geluidsoverlast zouden produceren, maar Anouk was enorm enthousiast en kwam er regelmatig bij zitten om te genieten van de muziek.

 

Vanmorgen kwam Seasick Steve langs en heeft hij gejamd met Eric Corton. Hij was ook zeer geïnteresseerd in effectpedalen. Hij heeft een pedaal als geschenk gekregen en daar was Seasick Steve erg blij mee. Hopelijk gebruikt hij deze bij zijn show later op de dag. Ruland vertelt dat hij eenzelfde gitaar als van Bruce Springsteen heeft meegenomen en hij hoopt dat The Boss later op de dag langskomt om te jammen. Mocht het zo zijn, dan staan de spullen alvast klaar.

Het Artist Support Center staat er dit jaar voor het eerst en ze zijn van plan om de lijn door te trekken naar de volgende Pinkpopedities.