Pinkpop 2012: fans van Bruce Springsteen

Liefde voor The Boss gaat diep

Francis Pronk, Jörg de Groot ,

Op het veld is het duidelijk welke artiest vanavond Pinkpop 2012 afsluit. De Bruce Springsteen-shirts zijn niet te missen. In het voorvak zitten al fans vanaf vanmorgen vroeg te wachten op hun idool.
Bij het laatste optreden van Bruce op Pinkpop, twee jaar geleden, kreeg hij een teddybeer van een fan. Deze fan hebben wij vandaag opgespoord en het blijkt om Paul uit Belgie te gaan. Hij is fan sinds 1980 en The River was doorslaggevend. Hij heeft Bruce inmiddels tachtig keer gezien, ook in Amerika. Bij de laatste tour is hij in New York geweest en hij heeft eerder een concert van The Boss bezocht in Memphis. Zijn droom was om Bruce te zien in Memphis, omdat Memphis een link heeft met Elvis, die hij ook enorm bewondert. Het bordje dat hij vandaag bij zich heeft, heeft het opschrift 'Sweet Little Sixteen'. Hij had vandaag voor elk bandlid een kartonnen bord gemaakt met een bikini dame erop, maar die hebben ze vanmorgen in beslag genomen bij de security. Nu heeft hij nog een bordje over, nu maar hopen dat Bruce deze vanavond ziet en het nummer speelt!

We spreken superfan Paulus (52) die The Boss vandaag voor de 114e keer gaat zien. Hij volgt zijn held al dertig jaar door Europa. Vroeger was er een radioprogramma genaamd De LP show door Wim van Putten. Die speelde een plaatje van een band uit Amerika en Paulus dacht meteen ‘Dat klinkt lekker!’ Een aantal jaren later hoorde hij diezelfde stem terug en bleek het Bruce Springsteen te zijn. Die zanger interesseerde hem het meest en die bracht ineens een album uit. Twee jaar later, weer in De LP show, werden er drie nummers achter elkaar gedraaid van Springsteen.  Het is de integriteit die hem pakt. ‘Bruce Springsteen is oprecht en een man die zijn hart op de goede plek heeft en in een land als Amerika kan hij uitspraken doen, zonder dat hij op de brandstapel wordt gelegd. Hij doet het op een manier dat iedereen het wel van hem pikt. Het komt door zijn voorkomen en houding dat hij gedragen wordt door het volk, zo zie en voel ik het. Als je hem volgt, dan ga je ook steeds dieper. Zo weet ik dat hij in zijn vrije tijd in een jongerencentrum meubels in elkaar schroeft. Zo zie je maar dat hij een gewone man is gebleven. Hij is ook erg loyaal tegen zijn fans; hij weet mij iedere keer opnieuw te vinden in de mensenmassa. Op internet circuleert een filmpje rond van het concert in Philadelphia waar hij naar een meisje uit Nederland wijst en zegt: ‘You’re from Amsterdam!’. Laat dat nou precies hetzelfde meisje zijn dat hij in 2009 ook uit het publiek haalde op Pinkpop,’ aldus Paulus. Hij gaat volgende week naar Italië voor twee concerten en daarna naar Frankrijk.
 

We komen verderop een Limburgs stel tegen die The Boss voor de tweede keer op Pinkpop gaan zien. Hij is door zijn vriendin in aanraking gekomen met de muziek van Springsteen en was vooral onder de indruk van Clarence Clemons, die helaas overleden is. ‘Bruce doet niet alleen aan muziek, maar doet ook dingen voor de wereld. Zo zijn we ook fan van Bono van U2. Ze zingen geen onzin, maar dingen die ergens op slaan. We voelen ons er verbonden mee. ‘ Zijn vriendin vindt de teksten inspirerend en is fan vanaf Born In The USA en zou graag The River willen horen vanavond. Vanavond gaan ze samen genieten van de show en ze hopen snel weer een show van hem mee te pikken.

We komen Angelique van veertien tegen met haar moeder. Ze is opgegroeid met de muziek van Springsteen en gaat hem vandaag voor de eerste keer zien. Ze wil vanavond per se haar favoriete nummer ‘Thunder Road’ horen. Moeders heeft Bruce al zes keer gezien in Nederland. Haar avond is compleet als ze vanavond ‘City In Ruins’ hoort. Ze vindt het wel jammer dat hij op een festival staat, want de vorige keer heeft zij ervaren dat ‘niet-fans’ de sfeer enorm kunnen beïnvloeden. Een 'eigen' show is qua sfeer beter. Toch beloven ze vanavond te genieten van hun idool.