iET geeft drie keukenconcerten om nieuw album te promoten

Oud-Hollandse Nieuwe iET komt in 25 januari met debuut LP

Sjoerd Huismans ,

Zangeres iET brengt in januari haar debuut LP uit, the Kitchen Recordings (Series 2). Net als de eerste Kitchen Recordings, wat nog een EP was, wordt de plaat bij de zangeres thuis in de keuken opgenomen. Maar anders dan de vorige keer bestaat de hele plaat uit duetten: op elke track werkt Lisa van Viegen, zoals iET in het dagelijks leven bekendstaat, met een andere gastartiest samen. Het is de bedoeling dat al deze artiesten in de aanloop naar het album langskomen voor drie ‘Kitchen Concerts’. Van Viegen: “Op die manier wil ik aandacht genereren voor het album.”

Van Viegen: “Tijdens de concerten treden alle artiesten die op het album komen te staan op. Daar zullen ongeveer tien à twaalf nummers op komen te staan, dus zullen ze verspreid worden over drie concerten.” Het eerste concert is op maandag 21 mei, thuis bij Van Viegen en haar man in Schiedam. Op deze eerste show zullen Janne Schra (Room Eleven), Elle, Shirma Rouse, Mary Davis Jr acte de présence geven. Naast de liedjes op het album van iET kan elke artiest ook een nummer uit eigen repertoire spelen.

Tijdens de concerten kan er slechts een klein publiek aanwezig zijn, van ongeveer 25 man. “Ik ben druk bezig om mensen uit te nodigen die dit interessant vinden uit te nodigen”, vertelt Van Viegen. “Mensen uit de muziekbusiness, maar ook vrienden en anderen die van muziek houden.” Wel worden alle concerten gefilmd en opgenomen. Van Viegen: “Die opnames worden online als promo voor het project gebruikt."

De precieze data voor de andere twee Kitchen Concerts staat nog niet vast. Van Viegen: “Er komt er nog een eind augustus en een in september. Welke artiest op welke dag komt, staat nog niet vast. Dat is afhankelijk van wie er op welke dag kan, en met wie ik dan al iets geschreven heb.”

Als het album eenmaal af is, volgt er nog een albumpresentatie in BIRD, bij de Hofbogen in Rotterdam. Het is volgens Van Viegen de bedoeling dat alle gastschrijvers ook bij de albumpresentatie aanwezig zijn “Voor zover mogelijk zullen ze er zijn,” zegt de zangeres. “Het is een grote organisatie aan het worden, dus het is niet zeker dat ze allemaal kunnen.”

De zangeres heeft de komende tijd nog meer grote plannen. In september vertrekken iET en haar band naar New York, om daar twee weken te verblijven. Van Viegen: “Wij gaan daar een serie van concerten doen in samenwerking met Live in Your Living Room” (een internationaal huisconcertnetwerk, red.). Dat combineren Van Viegen en haar band met het afmaken van een tweede nieuwe langspeler, die ze gemaakt hebben met producer/engineer Russ Elevado (onder meer d'Angelo, Erikah Badu, the Roots, Al Green). Van Viegen: “Dat album heet So Unreal, en gaat in 2013 uitkomen. Russ heeft het opgenomen, geproduceerd en gemixt.” Hier een voorproefje van de track Fool, die op So Unreal zal verschijnen.