Hiphopdocu Big Fun In The Big Town na 25 jaar op dvd

Bram van Splunteren: "We wilden New York als achtergrond"

Atze de Vrieze ,

In 1986 stond hiphop nog in de kinderschoenen. VPRO programmamaker Bram van Splunteren raakte gefascineerd en trok met de camera naar New York om de stroming vast te leggen. Het resultaat - de documentaire Big Fun In The Big Town - verschijnt na 25 jaar op dvd. Bram van Splunteren vertelde erover in 3voor12radio. De dvd is nu verkrijgbaar in de webshop van de VPRO.

Ergens eind jaren zeventig was New York de bakermat van de hiphop. Jonge kids in The Bronx en Queens stortten zich op een nieuwe manier van muziek maken. Over eindeloos herhaalde drumbreaks of disco beats rapten ze hun teksten. Een kleine tien jaar later brak het genre ook in Nederland door naar een groter publiek. In 1987 speelden de Beastie Boys en Run DMC een legendarisch concert in de Jaap Edenhal in Amsterdam, een jaar eerder trok programmamaker Bram van Splunteren - toen presentator van De Wilde Wereld - naar New York om het nieuwe genre in beeld te brengen.

"Veel luisteraars waren in die tijd kwaad dat wij zoveel aandacht besteedden aan dat genre. Wij wilde laten zien waarom we dat deden. We wilden laten zien waarom die jongens rapten dat ze de beste waren, waarom ze in een grote auto reden en een gouden ketting hadden. Ik weet nog dat ik She's On It hoorde, de derde 12 inch van de Beastie Boys, nog voor hun eerste album uitkwamen. Je hoorde daarin een hele harde gitaar, hiphop beats en rap. Die combinatie vond ik fantastisch. We waren goed voorbereid. Ik had een goed contact met de mensen bij Def Jam, op dat moment het belangrijkste hiphoplabel. Ik kende de man die daar de promo deed, die kon me op gang helpen."

Zo belandde Van Splunteren onder meer bij LL Cool J, op dat moment nog een jonge ster. "Hij was een jaar of 18 en woonde bij zijn grootmoeder. Ik zei tegen de mensen van Def Jam: ik wil ze niet spreken in een hotelkamer, maar op straat. Ik wil New York als achtergrond laten zien. Dit is de plek waar het gebeurt. LL was op dat moment heel succesvol en moeilijk te pakken te krijgen, maar uiteindelijk was het een kwestie van bij zijn oma aanbellen. Ze deed open. Woont LL Cool J hier? Ja, kom binnen!"

De dvd Big Fun In The Big Town is nu verkrijgbaar in de webshop van de VPRO.