Gratis muziekmagazine FRET stopt

Doorstart mislukt, nog één editie en dan valt het doek

Erik Zwennes ,

Middels een brief aan de medewerkers kondigt hoofdredacteur Tiemen Koopman het einde van het gratis muziekmagazine FRET aan. Met het stopzetten van de subsidie aan Muziek Centrum Nederland (MCN) per 1 januari 2013 valt ook het doek voor huisblad FRET. De laatste twee edities zijn geschrapt om het bespaarde geld te investeren in MCN-activiteiten die mogelijk wel een doorstart maken.

FRET heeft de afgelopen maanden nog geprobeerd om een doorstart te maken. Koopman: ‘Ik heb de afgelopen maanden diverse gesprekken gevoerd met uitgeverijen om ons mooie blad door te laten gaan, maar niemand durft het aan. Het is gewoon erg lastig, zo niet onmogelijk, om geld te verdienen met een gratis muziekblad. Daar komt bij dat uitgeverijen het op dit moment niet makkelijk hebben en daarom niet snel geneigd zijn om te investeren in een ‘nieuw’ blad. Kortom: de tijd zit niet mee.’

‘Omdat er geen concreet toekomstplan is voor FRET, hebben we afgelopen week besloten nog slechts 1 nummer te maken. Dat betekent dat de komende 19.4-editie (juli/augustus) het laatste nummer wordt en we de laatste twee nummers van dit jaar niet meer gaan maken.’ FRET, begonnen in 1994, verscheen zes keer per jaar in een oplage van ruim twintigduizend exemplaren die werden verspreid via zo'n zeshonderd distributiepunten door het land.