SXSW 2012: De Nederlanders SXSW 2012: De Nederlanders

Grote triomf voor Laidback Luke, Go Back To The Zoo heeft nog lange weg te gaan

, Tekst Willem van Zeeland, Foto's Ben Houdijk

SXSW 2012: De Nederlanders

Grote triomf voor Laidback Luke, Go Back To The Zoo heeft nog lange weg te gaan

Tekst Willem van Zeeland, Foto's Ben Houdijk ,

Er staan dit jaar zes Nederlandse acts op SXSW: Chuckie, Dope D.O.D., I Am Oak, Go Back To The Zoo, Mason en Chuckie. We beperken ons in de verslaggeving tot de officiële showcases, die we allemaal bezochten. We slaan de vele unofficial party's en ook de door Muziekcentrum Nederland georganiseerde Dutch Impact Party even over. Een rondgang.

DOPE D.O.D.
Dope D.O.D. speelt in The Jr, de kleine zaal van het voormalige Emo's. Beetje een punkhol, maar verder een uitstekende plek die rock 'n' rol geschiedenis ademt op zo ongeveer de meest centrale locatie van het festival. Dope D.O.D. brengt ongeveer 120 man op de been, wat lang niet slecht is, maar er was waarschijnlijk toch op wat meer gehoopt, aangezien de band toch een reputatie in de VS heeft na een Amerikaanse tournee als voorprogramma van Korn. De zaal is zo'n beetje halfvol met vooral bobo's uit de muziekindustrie en het zal daarmee te maken hebben dat Dope D.O.D. weliswaar een goede show neerzet, maar dat die toch niet helemaal lekker van het podium af komt. Manager Steijn Koevoets vertelt na afloop: "Dit festival was voor ons toch wel een reality check. Het maakt duidelijk dat er nog veel werk te doen is in Amerika, ook al zijn er al een paar mooie eerste stappen gezet. Het is echt een zware competitie hier. Er waren vanavond drie grote Engelse agenten in de zaal, dat is in elk geval belangrijk. SXSW is voor ons ook een mooie gelegenheid om veel mensen die wie alleen van de mail kennen persoonlijk te ontmoeten."

GO BACK TO THE ZOO
Bijzonder hoe de hiërarchie onder artiesten in het buitenland ineens heel anders kan blijken te zijn. Go Back To The Zoo is in Nederland de grootste naam in dit rijtje, in Amerika trekken ze het kleinste publiek. Ze spelen in Treasure Island, een pijpenla op 6th Street en ik tel met de hand 48 bezoekers. Vorig jaar telde ik er bij hun optreden op SXSW nog 61, dus dat is geen vooruitgang. De pinautomaat, die naast de drummer op het podium is blijven staan, zorgt voor een ongenadig decor. Met de kwaliteit van het optreden is niets mis, dat kun je aan deze jongens wel overlaten. Wel raar om diezelfde songs waarop ik een heel Pinkpop-veld los gaan, nu terug te horen voor enkele tientallen bezoekers in een cafeetje. Manager Marcel Albers is net sinds twee weken aan boord gekomen bij Go Back To The Zoo om de groep internationaal verder te helpen. Hij boerde al goed in de VS met Kraak & Smaak. Albers: "We zijn hier vooral gekomen om een infrastructuur rond de band te bouwen in Amerika en daarmee staan we echt nog helemaal aan het begin. In Duitsland zijn we er al verder mee, daar zijn voor deze zomer al acht festivals geboekt. Vanmiddag speelden ze voor 200 man op een feest in Maggie Mae's. Je merkt dat meer mensen van ze gehoord hebben en willen weten wie de band is. Daar zit een grote agent uit de UK bij en ook iemand van The Agency. Vorig week hebben ze in New York gespeeld, volgende week staat de Canadian Music Week op het programma. We hebben ons hier vooral kapot geamuseerd, hierna beraden we ons op hoe nu verder."

I AM OAK
Thijs Kuiken heeft de band thuisgelaten en treedt in zijn eentje op in St Davids Bethell Hall, een kleine kerk die deel uitmaakt van het wonderlijke medisch-religieuze complex St Davids Medical Center. Het is voor het eerst in Amerika en moet dus helemaal onderaan beginnen voor 38 bezoekers. De show is uiteraard weer zo laid back als we van Thijs gewend zijn: "I'll try to relax and get you out of the hectic 6th Street environment." Het is muziek die sommige mensen de gordijnen injaagt, terwijl anderen er meteen door geraakt worden. Zoals er blijkt als er na het optreden meteen 10 mensen in de rij staan die allemaal met hem willen praten. Thijs hoopt een volgende keer met de hele band terug te komen, verder heeft hij nog geen vastomlijnde plannen voor Amerika. "Ik ben hier vooral voor de inspiratie. Ik ga ook naar de Canadian Music Week en naar het noordwesten, Seattle en Portland, want daar komen veel van mijn favoriete bands vandaan. We zien wel wat er verder gebeurt."

MASON
Op zaterdagavond is de sfeer heel anders in Austin. Het is St Patricks Day en ook nog eens Spring Break en dat zorgt voor volle straten en uitgelaten jongeren, een Koninginnedag-achtige sfeer. Te midden van die drukte treedt het duo Mason op voor ongeveer 60 man in de Karma Lounge, een soort dancing met een ronde bar in het midden. Hier zijn op het oog ook meer springbreakers dan vertegenwoordigers uit de muziekindustrie bij. Mason krijgt de boel goed in beweging met elektronische muziek die gekenmerkt wordt door veel tempowisselingen en een glansrol voor de elektrische viool.

LAIDBACK LUKE
Hoe anders is het bij Laidback Luke, de grote triomfator van de Nederlandse delegatie op SXSW. De afgelopen jaren zagen we het hem al goed doen in de DJ Mag Top 100, afgelopen keer eindigde hij op nr 20. Hier draait hij met onder andere Skrillex op het AM-only feestje op de Mohawk Patio. Met ongeveer 800 mensen is het volle bak en draaien na Skrillex zal niet gemakkelijk zijn, maar Laidback Luke windt het publiek om zijn vinger met een eclectische dj-set waarbij het iedere keer weer een verrassing is wat zijn volgende stap zal zijn, terwijl hij ook hits Show Me Love van Robin S en Jump Around van House Of Pain niet schuwt. Zijn manager Olga Heins: "Van oudsher is SXSW veel minder dance gericht dan bijvoorbeeld Miami Music Week, maar de laatste jaren wordt dat steeds meer. Voor Skrillex is het helemaal logisch om daar te staan, want hij heeft een duidelijk link met rock. Luke draait breder en toegankelijker en dat hij het zo goed doet op SXSW bewijst wel dat dance nu echt goed wordt omarmd in Amerika. Het was een leuke manier om dit voor het eerst mee te maken. Meestal halen we het niet, juist omdat het vlak voor Miami Music Week zit en vrij kort op Coachella. Het is zeker voor herhaling vatbaar omdat het een duidelijke andere kant is van de ontwikkeling in Amerika, waar veel gericht is op VIP-clubs. Het paste heel goed binnen de bustour die hij momenteel doet, die juist gericht is op de college markets."

CHUCKIE
Over Chuckie schreef ik hier vorige week al, zie de links rechts op de pagina. Hij draaide een succesvolle dj-set, meteen na Santigold in de prestigieuze club La Zona Rosa. Zijn album wordt een grote Amerikaanse release op Atlantic dit najaar.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12