Nobody Beats The Drum tekent bij 's werelds grootste dance-agency AM Only

Beats-trio toert door de VS, speelde op SXSW en het Ultra Music Festival

Ingmar Griffioen ,

Nobody Beats The Drum (NBTD) vertoeft deze hele maand in de VS. De electro-liveband speelde onder meer vijf shows op SXSW in Texas en vier op Miami WMC in Florida. Afgelopen vrijdag mocht NBTD de worldwide stage afsluiten op het Ultra Music Festival. Een dag voor dat optreden tekende de band bij de grootste electro/dance agency ter wereld: AM Only. In mei trekt NBTD wederom de Atlantische Oceaan over voor een aantal festivaloptredens. Bandlid Sjam Sjamsoedin: "We might not get home for a while. Sorry mom."

Afgelopen vrijdag speelde Nobody Beats The Drum op Ultra Music Festival, het grootste dance-festival ter wereld. Daar mocht het trio de worldwide stage afsluiten. Een dag voor dat optreden tekende de band bij AM Only, de grootste electro/dance agency ter wereld. Naast Nobody Beats The Drum verzorgen zij ook boekingen voor artiesten als David Guetta, Tiësto en Skrillex.

Eerder deze maand wist 3voor12 de groep via Skype te traceren tot een huisje in Texas, waar manager Cedric Muyres de plannen uitvouwt. "We staan eerst tweemaal op het Interactive deel van SXSW met Daedelus, AraabMUZIK en Stky Stky." De conventie van 's werelds grootste showcasefestival is een grote happening. Zo wordt het event waar NBTD speelt gesponsord door Twitter en Firefox. Het is volgens Muyres geen vakantie, maar hard werken en een hoop geregel, treffend geïllustreerd door een klagende Collignon: "Cedric er is geen koffie meer."

Collignon (sampler, toetsen) vertelt hoe hij met Sjam Sjamsoedin (decks, sampler) en vj Rogier van der Zwaag op nogal onorthodoxe wijze bijeengekomen is in Texas. "Sjam kwam rechtstreeks uit Mexico en is hier met Rogier al drie dagen. Ik zat in Brazilië, ben eerst vijf dagen in Nederland geweest en nu pas net hier. Het is supertof om hier weer te zijn. We zitten in een huisje van een leuk meisje en we mogen de auto lenen. Sjam danst in zijn slaapzak door de woonkamer, zo gaat het hier. We slapen daar ook op de vloer. Dat is wel een nadeel: we kunnen pas slapen als iedereen in huis slaapt en dat was gister laat." Geen probleem, verzekert Jori: "We zijn beiden een maand op reis geweest, dus we barsten van de energie."

Gisteren speelde NBTD de eerste show, dus was het tijd om wat te oefenen met de nieuwe aanwinsten. "We hebben hier synths gekocht en zijn nu een setje in elkaar aan het zetten. Rogier is al een paar dagen bezig om de video naar het juiste format om te zetten." Ook het ambitieuze 333' project, de live-show met negen schermen op acht meter waarmee  NBTD de laatste maanden tourde, krijgt gestalte in Amerika. "Die hebben we helemaal na laten bouwen." Die is echter pas af, als de groep in mei en juni terugkomt voor shows op onder meer Sasquatch in Washington, Governors Ball in New York en Electric Forest in Michigan.

In 2010 stond NBTD nog op 5 Days Off en vorig jaar deed de groep twee shows op ADE. Dit jaar geen NBTD, zoals ook andere electro kopstukken als Joost van Bellen en Boemklatsch ontbreken. Heel gek vindt Collignon het niet, om nu in Texas te zitten. "Er is hier in Austin ook een hoop te doen hoor en er staat zometeen in Miami ook best wat elektronica." De groep doet aan die kant van de grote plas haar eigen 25 Days Off. "Dat is ook wel eens leuk. "Ik heb wel naar het 5 Days Off programma gekeken, ook tof en misschien staan we er volgend jaar weer. Ondertussen staan we in Miami met SBTRKT. En in New York staan we in de uitverkochte Webster Hall met Vitalic. Dat is best een grote show."

NBTD heeft op deze (en de volgende) tour inderdaad de goede festivals en podia te pakken. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen? "We hebben een boeker en een manager hier. Die zijn best hard aan de slag gegaan en hebben voor ons de eerste grote tour hier geregeld. Ik denk dat we hier nog wel een tijdje zitten", lacht Collignon. De boeker boekte eerst ook C-Mon & Kypski en later een tour van NBTD en C-Mon & Kypski. Ben werkt voor AM Only, volgens de manager 's werelds grootste electro- en dance-agency. Jori: "Rond de release van onze laatste plaat Currents werd hij heel enthousiast en heeft met een paar maten een management opgezet. Ze hebben zitten brainstormen hoe ze ons Amerika rond konden krijgen en blijkbaar was het een goede brainstorm."`

De groep heeft er zin in. "Het wordt sowieso een goede roadtrip: van Austin naar Miami komen we al langs New Orleans en dan omhoog naar New York. De Miami Winter Music Conference wordt echt huge, ik kijk ernaar uit. Ik weet niet wat ik kan verwachten, wat ik hoor is het een SXSW voor ons soort bands. We doen twee sets op afterparty's daar, eentje met Benga en Plastician en eentje met Pretty Lights." Hun reis loopt daarmee voor een deel parallel met die van Joost van Bellen. "Joost is ook dit jaar van de partij. We gaan hem wel ontmoeten, hij kan ons vast nog wel wat bijspijkeren."

Amper een maand na terugkomst trekt NBTD weer naar de VS. In de maanden mei, juni en juli worden onder andere Sasquatch in Washington, Governors Ball in New York en Wakarusa in Michigan aangedaan. NBTD treedt hier op met hun visuele 333" stellage, waarmee ze tussen Amsterdam Dance Event en Noorderslag ook in Nederland getourd hebben. Het plan: "We hebben de hele installatie mee en dus een belachelijk grote feestbonus. We gaan de zalen plat draaien en een goede indruk maken op zoveel mogelijk mensen. We willen meer festivals in de zomer en moeten dus zorgen dat nu het vuurtje aangewakkerd wordt."

NBTD US data:
3/11 C3 508 House for Virgin Mobile (DJ set) - SXSW Interactive Week
3/16 C3 508 House for Virgin Mobile (DJ set) - SXSW Music Week
3/17 Do512/Shinerbock Closing Night (Live) - SXSW Music Week
3/23 Ultra Music Festival, Miami (Live/DJ, closing slot on UMF Worldwide Stage)
3/24 Mekka, Miami (DJ set, UMF after party - Pretty Lights Music Showcase)
3/25 Eve Night Club, Miami (live or DJ set, UMF after party with Plastician, Big Gigantic, Benga, and KeysNKrates)
3/30 Webster Hall, NYC (Live/DJ, support to Vitalic)
3/31 SnowMont Festival, Killington (DJ set)
25-28/5 Sasquatch! Music Festival, George, Washington
31/5-3/6 Wakarusa Festival, Ozark, Arkansas
16-17/6 Spring Awakening Festival, Chicago
23-24/6 The Governors Ball Music Festival, New York
28/6 Electric Forest Fest, Rothbury, Michigan