Wie is Papa Ghana? Wie is Papa Ghana?

Ode aan een snodder en uit de hand gelopen hobby

, Erik Zwennes

Wie is Papa Ghana?

Ode aan een snodder en uit de hand gelopen hobby

Erik Zwennes ,

Heb je hem al gezien, die video I Am An African van Papa Ghana? Wij waren gelijk enthousiast. Zeker toen de maker ook nog eens Nederlands bleek, wilden we meer weten. En wat blijkt: er komt nog veel meer aan.

Jefferson Osei (23) is een Amsterdammer met Ghanese roots. Maar met zijn artiestennaam wil hij zeker niet de stem van Ghana claimen. “Papa staat in Afrika voor ‘grootheid’, iemand die voor iedereen zorgt. Denk aan Papa Wemba. Daar kan ik wel wat mee. Daarnaast is er een snodder (illegale taxichauffeur, ook wel ‘snorder’, red.) in Amsterdam die onder die naam bekend is. Hij heeft echt al iedereen vervoerd, ik wil hem ook eren op deze manier. Het is een mooi mens.”

De HBO student begon puur uit toeval met het maken van muziek. “Een vriend uit Zuid-Afrika (MC/producer Rikhado Makhado aka Riky Rick, red.) die elk jaar zijn vader in Nederland bezoekt, zocht voor een track een zware stem. Ik wilde hem wel helpen. Toen we de track opgenomen hadden was die gast helemaal wild: ‘Your voice is meaningful man’, en zo besloten we nog wat te maken.”

Inmiddels werkt Papa Ghana met de bekende producer Full Crate, heeft werkt aan tracks met FS Green, Jeff Fressco van Vage Gasten en met de Franse mc/producer Mo Laudi van Radioclit. “Het is een uit de hand gelopen hobby, maar ik wil er nu wel serieus werk van maken.” Een label heeft hij nog niet, maar er is al wel uit diverse hoeken interesse getoond. “Ik kan een heleboel zelf, maar als de juiste partij met een goed voorstel komt en snapt wat ik wil, lijkt me dat een goede optie.” Papa Ghana wil zich niet beperken tot één genre. “Dit is best wel een danstrack, maar ik heb ook Afrohouse, electro en dubstepdingen gemaakt, met Full Crate gaat het weer andere kanten op. Alles is wel Engelstalig.”

Als we aan jonge Nederlandse artiesten met een Ghanese afkomst denken, komt al snel de naam Akwasi van Zwart Licht boven. “Ha, dat is mijn neef. We zijn gewoon familie, hij doet zijn ding en ik het mijne. Het is niet zo dat hij me helpt. Ik zie me wel samenwerken met mc’s en zangeressen, wie weet wat er op mijn pad komt.” I Am An African zwierf al een tijdje rond op internet, maar nu is er ook een video geschoten. Hiervoor leende Papa Ghana de studio van fotografe Sharon Jane Dompig. “Ik nodigde wat vrienden uit en wilde een beetje een culturele feestsfeer neerzetten, een rwina; chaos.”

Op dit moment werkt Papa Ghana aan zijn EP The Mandingo, die nog voor de zomer moet verschijnen. Veel optredens heeft hij nog niet op zijn naam staan. Nota bene enkel in Parijs, Antwerpen en Berlijn, shows op Solar en Festival Metro54 en met zijn crew L'Afrique Som Systeme. “Daar kan wel wat bij hè,” zegt hij lachend.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12