Minus the Tiger, nu al geslaagde superband

Utrechters gaan eerst naar Canada, daarna pas touren in Nederland

Erik Zwennes ,

Minus the Tiger is al bijna een allstar-band te noemen. Wat? je kent ze nog niet? Nou, staan ze op Hollandse Nieuwe 27 en hebben maar liefst vijf keer opgetreden. In maart gaan ze warmdraaien met shows in Canada en daarna releast de band het debuutalbum Minus the Tiger via V2. Achter de intrigerende bandnaam schuilen Anne Broekman en haar man Maarten Besseling. Jawel, de man achter het project In a Cabin With...

Anne Broekman begon als singer-songwriter. Al sinds de verplichte groep 8 musical zingt ze. Alleen dat solo-optreden vond ze door de jaren heen maar niets. “Ik hou er gewoon niet van om in mijn eentje op te treden. Ik zat altijd achteraf te balen dat het niet goed was gegaan en kon er nooit van genieten.” De afgelopen twee jaar werkte Broekman in alle rust met haar producerende man aan een ander geluid. “Ik had geen idee hoe het moest klinken, het moest echt in de studio ontstaan. Toen ik voor kerst een Casiotone (oude serie keyboards van fabrikant Casio, red.) uit 1981 kreeg, werd ik verliefd op het geluid. Dat apparaat heeft echt de klank van de plaat en deze band bepaald.”

“Schrijven voor een band is niet anders dan voor jezelf, een liedje is een liedje”, zegt Broekman. “Maar ik heb wel geleerd wat je allemaal nog in de studio kunt. Je hoeft je niet te beperken tot traditionele instrumenten, maar ook niet in sound en structuur van een liedje. Je kunt eindeloos samplen en zo tot de juiste vorm komen.” De zangeres noemt de plaat het resultaat van een intensief proces. “Als je niet bewust ergens naartoe werkt, is het moeilijk om gemotiveerd te blijven. Er waren geen deadlines of concrete doelen.” Toch heeft Broekman er geen spijt van dat ze het productieproces binnen de relatie hield. “Natuurlijk hebben we regelmatig ruzie gehad, maar Maarten hield me ook op koers. Hij heeft me geholpen om door te zetten. Ik heb nu voor het eerst iets gemaakt waar ik volledig achter sta.”

En nu ligt er een plaat. Op 9 april verschijnt het debuut van Minus the Tiger. En dan zit Besseling zelf niet eens in de band. Broekman: “Nee, hij is ook geen muzikant, hij is een echte producer. Hij zal er wel bij zijn als een soort tourmanager, maar op het podium sta ik met anderen.“ De live-formatie bestaat uit Broekman, broer Jesse Broekman op basgitaar, Jos Terlingen op drums en Arthur Adam speelt gitaar. Die laatste naam is een bekende. Adam bracht al twee albums uit, waaronder één In a Cabin With... “Het kwam voor hem precies goed uit. Hij is bezig met een nieuw album in een basale thuisstudio en had wel zin om enigszins anoniem in een bandje te spelen. We zijn heel blij om hem er bij te hebben.”

De komende weken speelt de band opvallend genoeg in het buitenland. Eind maart staan vier shows in Canada gepland. “Dat ging eigenlijk heel simpel. We hebben een formulier ingevuld op de site van het Canadian Music Fest met twee demo’s van liedjes. In december kregen we antwoord dat ze ons graag wilden hebben. Natuurlijk is zoiets financieel altijd lastig, maar iedereen in de band was enthousiast en heeft zelf tickets gekocht. Samen met Maarten hebben we nog twee extra data weten te regelen.” En daarna is het tijd voor de Nederlandse releaseshow. Deze zal op 7 april in Ekko plaats vinden. Broekman: “Voor ons is dit project sowieso nu al geslaagd, maar natuurlijk hoop ik op goede reacties en mooie boekingen. Dit voelt als het begin. Ik heb nu al zin om ons geluid uit te diepen, om wellicht andere internationale tourtjes op te zetten. Kom maar op”