Luuk Bouwman (Aux Raus) filmde 3voor12 presenteert... Moss! Luuk Bouwman (Aux Raus) filmde 3voor12 presenteert... Moss!

Bijzondere registratie van exclusieve showcase in Tivoli nu te bekijken

, Sjoerd Huismans

Luuk Bouwman (Aux Raus) filmde 3voor12 presenteert... Moss!

Bijzondere registratie van exclusieve showcase in Tivoli nu te bekijken

Sjoerd Huismans ,

Vanaf vandaag is de exclusieve showcase van Moss dat 3voor12 in Tivoli opnam te bekijken. Het is een bijzondere registratie: de band speelde midden in de zaal, omringd door het publiek. Luuk Bouwman, bekend als gitarist van het ter ziele gegane Aux Raus, regisseerde het project. “We wilden iets anders dan normaal.”

“In overleg met Moss is besloten om het een keer anders aan te pakken”, zegt Bouwman. “Het is eens iets anders dan normaal: de band op het podium en van achter uit de zaal gefilmd. We hebben ons laten inspireren door een paar voorbeelden: Fugazi bijvoorbeeld heeft al eens opnames laten maken terwijl ze zelf in de zaal stonden. Dat hebben wij ook gedaan.”

Om het optreden te filmen reden de cameramensen met karretjes dwars door de zaal. Het publiek stelde zich coöperatief op, vindt Bouwman: “Moss heeft een heel lief publiek. Als we met de camera’s in de buurt kwamen gingen ze aan de kant.” Hij is tevreden met het resultaat: “Omdat de band midden in het publiek stond, was er een heel intieme sfeer. Het eindresultaat is meer een film dan een registratie.”

Nu Aux Raus het bijltje erbij heeft neergelegd, wil Bouwman zich meer op zijn andere passie, filmen, storten. Hij is - net als zijn voormalige Aux Raus-partner Bastiaan Bosma - geen onbekende in de filmwereld. De twee leden van de band ontmoetten elkaar op de kunstacademie in Breda. Bouwman maakte eerder een documentaire over het criminele verleden van zijn geboortestad Oss, en een documentaire over zijn schoonvader die de lokale LPF-afdeling in Oss heeft opgericht.

Maar dit project was nog onbekend terrein voor de voormalige Aux Raus-gitarist: “Ik heb eerder wel clips gemaakt, maar nog nooit eerder een live-registratie. Voor mij was het wel iets heel nieuws, misschien ga ik het wel vaker doen als de gelegenheid zich aandient. Het was heel tof om te doen; spannend ook omdat het in één keer goed moet gaan.” Het was dan ook zeker geen standaardregistratie. “Op deze manier vereist het iets meer choreografie en overleg met cameramensen. Loop je niet bij elkaar in beeld? Dat soort dingen.”

De regisseur denkt dat andere bands een registratie als deze ook wel zien zitten. “Bands willen er zelf vaak ook wel iets bijzonders van maken. Balen eigenlijk dat we dit met Aux Raus nooit hebben gedaan! Dan was de set-up natuurlijk wel anders geweest, aangezien Bastiaan al de helft van de tijd in het publiek stond.” Of een Aux Raus-publiek zich even poeslief had opgesteld als een Moss-publiek, weet Bouwman niet. “Misschien hadden mensen bij ons hun benen juist niet ingetrokken”, lacht hij. “Maar ons publiek was ook altijd heel lief hoor, ons afscheidsconcert was aandoenlijk."

Vanavond is het concert van 21.00-22.00u op Cultura24 te bekijken. Ook kun je het concert op tv-kanaal 101.tv zien op vrijdag 9 maart 2012, van 22.00-22.30u.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12