Blaudzun ambassadeur Record Store Day, gratis 7 inch Spinvis Blaudzun ambassadeur Record Store Day, gratis 7 inch Spinvis

Jaarlijkse platenzakenfeestje op 21 april

, Atze de Vrieze

Blaudzun ambassadeur Record Store Day, gratis 7 inch Spinvis

Jaarlijkse platenzakenfeestje op 21 april

Atze de Vrieze ,

Blaudzun is de nieuwe ambassadeur van Record Store Day. Het wereldwijde feestje rond de onafhankelijke platenzaken vindt dit jaar plaats op zaterdag 21 april. Blaudzun is die dag een van de vele artiesten die optreden in muziekwinkels in het hele land. Daarnaast zullen de winkels vol liggen met exclusieve releases. Ook Spinvis werkt mee. Hij schreef een ode aan het b-kantje, die tijdens Record Store Day gratis uitgedeeld wordt als 7 inch.

Blaudzun - momenteel bezig aan een succesvolle tour rond zijn album Heavy Flowers - gaat liever niet op de barricade als redder van de platenzaak. Toch neemt hij het ambassadeurschap graag op zich. "De afgelopen jaren heb ik altijd graag meegewerkt aan Record Store Day, dus toen ik benaderd werd of ik ambassadeur wilde worden hoefde ik geen moment na te denken. Ik hou vooral van vinyl, al ben ik ook een digitale muziekliefhebber. Ik sta op met Spotify en ik ga ermee naar bed. Toch vind ik dat we platenzaken moeten koesteren. Het is echt jammer als ze verdwijnen, en internet en de winkel kunnen heel goed naast elkaar bestaan. In een goede platenzaak doe je meer dan een cd uit het rek pakken en afrekenen. Het is prachtig om ergens uren rond te hangen."

Ook Spinvis leverde een bijdrage. Hij schreef een ode aan het b-kantje, waarvan 5.000 exemplaren tijdens Record Store Day gratis worden uitgedeeld als 7 inch. "De a-kant is dus leeg, want het draait om het b-kantje", aldus Erik de Jong. "Je koopt een single, en je krijgt er een onbekend cadeautje bij, dat vind ik mooi. In het digitale tijdperk verdwijnen ze, maar er is een rijke geschiedenis van bonusliedjes die uiteindelijk grotere hits werden dan de oorspronkelijke single. Mijn liedje gaat ook over vluchtigheid. De insteek: we hebben een keer gedanst, dat was toch niet verkeerd? Mijn favoriete b-kantje? Een liedje met een volstrekt onuitspreekbare titel van een Italiaanse acteur genaamd Adriano Celentano. De a-kant heette Disk Jockey, maar dit werd de hit."

Van Spinvis zijn alle albums op vinyl verschenen. Daarnaast besteedde hij veel aandacht aan het artwork van zijn laatste cd Tot Ziens, Justine Keller, dat verscheen in de vorm van een speciaal stripboek. "Je moet er altijd goed over nadenken", zegt De Jong. "Zo'n project moet je op tijd beginnen, anders is je album allang af en zit je te wachten op de vormgeving. Maar mensen kopen zoiets graag. Bij mijn optredens valt me op dat vooral jonge mensen het liefst vinyl willen hebben. Soms zeggen ze: jammer dat ik geen platenspeler heb. Ach, zeg ik dan, voor vijftien euro staan ze in stapels bij de kringloopwinkel." 

Ook Blaudzun ziet zijn albums graag op vinyl verschijnen, uiteindelijk voor muzikanten toch de meest aantrekkelijke vorm van fysieke muziek. "Het artwork is zo lekker groot. Mijn laatste album is direct op vinyl verschenen, tijdens Record Store Day komt mijn tweede album Seadrift Soundmachine voor het eerst als LP uit."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12