Jameszoo: "Ik draai geen feestmuziek" Jameszoo: "Ik draai geen feestmuziek"

Jonge producer op 5 Days Off, nieuwe EP op Luisterpaal

, Sjoerd Huismans

Jameszoo: "Ik draai geen feestmuziek"

Jonge producer op 5 Days Off, nieuwe EP op Luisterpaal

Sjoerd Huismans ,

De jonge producer Jameszoo draait donderdagavond op 5 Days Off. Zijn experimentele muziek, een mix van jazz en fusion met abstracte beats, is wellicht een vreemde keuze voor een avond waarop Paradiso ‘op zijn kop gezet gaat worden’ volgens de website van het festival. Toch denkt Mitchel van Dinther, zoals Jameszoo in het dagelijks leven bekend staat, dat hij de juiste man op de juiste plek is: “Misschien is het goed als mensen eerst iets geks zien voor het dansen.”

Tijdens een interview eerder dit jaar vertelde Van Dinther dat hij op grotere festivals graag met een band wil optreden. Op 5 Days Off kunnen we echter een solo live optreden van de Bosschenaar verwachten. “Ik zal nieuw materiaal spelen van mijn album dat eind dit jaar uitkomt, en van mijn EP die deze week verschijnt.” De website van 5 Days Off kondigt aan dat er ‘donderdagavond keihard gedanst zal gaan worden’. Met acts als Gaslamp Killer en Hudson Mohawke zal dat zeker het geval zijn, maar de experimentele muziek van Jameszoo leent zich waarschijnlijk minder voor de dansvloer. De producer denkt dat hij toch op zijn plek is donderdagavond: “Later op de avond gaat het aardig knallen. Maar er zijn ook producers als Kutmah, die net als ik vrij experimenteel draaien.” Van Dinther noemt het een voordeel dat hij vroeg op de avond geprogrammeerd staat: “Het is natuurlijk geen feestmuziek wat ik draai. Maar misschien is het goed als mensen eerst iets geks zien, voordat ze gaan dansen. Ik hoop dat mensen het tof vinden, en anders: bear with me, het duurt maar 45 minuten.”

Deze week verscheen via Kindred Spirits de nieuwe EP Guanyin Psittacines van Jameszoo. “Het zijn vier tracks die een aanloop vormen naar het album later dit jaar”, zegt hij over de EP. De vier nummers hebben de sound die we inmiddels van de jonge producer gewend zijn: “Het zijn nummers in een laag tempo, met veel jazz en fusion invloeden. Dat is ook de kant die ik zelf graag wil belichten: ik wil bekend staan als iemand die jazz en fusion terugbrengt in de elektronische muziek.” Verder haalde Van Dinther veel inspiratie uit muziek van de Braziliaanse componist Hermeto Pascoal, maar ook uit natuurdocumentaires en zijn papegaai Roberto: de combinatie van muziek en natuur is iets wat hem inspireert. "Ik ben eigenlijk gefascineerd door papegaaien in het algemeen. Ik verwerk veel geluiden van ze in mijn muziek. Dieren zijn intrigerend omdat ze onvoorspelbaar zijn: je weet nooit wat ze gaan doen, ze kunnen het immers niet communiceren."

Later dit jaar verschijnt het album, en kunnen we meerdere kanten van Jameszoo verwachten. “Op het album wordt het hele scala belicht: abstracte nummers als die op de EP, maar ook tracks die het goed gaan doen in de club.” De plaat wordt een ode aan de Braziliaanse muziek, waar Van Dinther gedurende de afgelopen twee jaar steeds meer naar luistert. Momenteel is Van Dinther vooral bezig het album op te nemen. “Veel van de instrumenten spelen we live in. Zo zit ik veel in de Red Bull Studio met drummer Richard Spaven, die ook met Flying Lotus speelde, en met fluitist Ronald Snijders. Verder ga ik veel optreden; Mojo heeft genoeg toffe dingen voor me gepland.” 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12