De tips van 3voor12 voor Radio Tour de France

Wie gaan er deze zomer doorbreken via de Sportzomer op Radio 1?

Willem van Zeeland en Timo Pisart ,

Ieder jaar weer worden er hits geboren in Radio Tour de France. De zender Radio 1 beleeft tijdens de Tourweken de beste luistercijfers van het jaar, de dalmomenten van de etappes moeten gevuld worden met muziek en dat schept natuurlijk mogelijkheden. Radio Tour de France is dit jaar niet aanwezig als onafhankelijke titel, want alle sportevenementen gaan dit jaar op in de Sportzomer van Radio 1. 3voor12 zocht uit hoe de muzieksamenstelling van De Sportzomer in zijn werk gaat en tipt en passant de hits voor deze zomer (met Spotify-playlist).

Radio Tour de France sloot zich definitief in de harten van miljoenen Nederlanders in de zomer van 1980 toen Joop Zoetemelk de Tour won en het hele land op zijn kop stond. Het programma is sindsdien echt niet meer weg te denken op de Nederlandse radio en menige artiest werd hier groot gemaakt: Van de Amazing Stroopwafels tot de Gypsy Kings en van Ti Sento van Matia Bazar tot Plage van Crystal Fighters. Legendarisch was muzieksamensteller Herman van der Velden die van 1976 tot en met 2005 een eigenzinnige monsterverbond wist te smeden tussen kwaliteit en drakerigheid met als constante factor het serieuzere werk van Andre van Duin, want "alles ziet er anders uit als de zon schijnt."

Vandaag de dag is Angelique Stein muzieksamensteller bij Radio 1 Sportzomer, en daarmee is ze in de voetsporen van Herman van der Velden getreden. "De Sportzomer duurt negen weken, we zijn dus al even bezig", zo vertelde Stein vandaag aan Roosmarijn Reijmer in 3voor12radio. "We gaan het radio Tour De France-gevoel dat al zó lang bestaat weer terugbrengen, met heel veel Franse muziek, lekkere meezingmuziek, en grote hits." Hoe Stein die tracks uitkiest? "Dit jaar heb ik er een beetje moeite mee. We proberen weer een Franse zomerhit te vinden, maar dat is dit jaar ontzettend lastig. Vorig jaar had ik heel veel keuze: Ben l'Oncle Soul was toen nog hip in Nederland en Zaz brak toen pas echt goed door. Het was een goed jaar met heel veel leuke Franse dingen. Dit jaar heb ik alles gehoord dat ik maar kon luisteren, maar ik kon niets vinden. Heel toevallig heb ik vandaag een nieuwe single gehoord van Calais, die is behoorlijk hip."

Voor de komende zomer tipt Stein San Clemente van Boulevard Des Airs. "Dat gaan we de komende tijd veel draaien. Ze zijn al een tijdje bezig en komen uit het Zuiden van Frankrijk. Daar komen heel veel bandjes vandaan die allerlei stijlen en smaken door elkaar mixen. Dat doen ze op een hele bijzondere manier, met wat Spaanse muziek, Arabische muziek, Balkanmuziek en een beetje Franse chansons."

Plugger Corne Bos werkt onder andere voor Excelsior Recordings. Hij heeft wel het een en ander zien veranderen de afgelopen jaren: "De muzikale koers is veranderd na het vertrek van Herman van der Velden. Het Frankrijk-gevoel is ingeruild voor meer interactiviteit en rekening houden met de voorkeuren van de luisteraars. Ze gingen ook meer teruggrijpen naar vroeger. Dat ging ten koste van het Frankrijkgevoel en vakantiegevoel. Herman van der Velden durfde meer dingen neer te zetten in plaats van alleen maar de smaak van het publiek te volgen. En hij kreeg er misschien ook meer de kans voor om eens een rare plaat te draaien en dat nog vol te houden ook."

Het is Corne dit jaar gelukt om een Excelsior-single op de playlist van de Sportzomer te krijgen. "Ze hebben Simone van De Kik opgepakt. Ze houden daar van vrolijke en zomerse liedjes die een beetje afwijken van het normale. Ik denk dat ze nu ook meer ruimte hebben. Nederland ligt eruit op het EK, dus er zullen nu vast wat meer platen gedraaid worden. Je ziet ook altijd dat er meer plaats is voor muziek tijdens saaie etappes. Maar ik hoop toch dat de Nederlanders veel gaan winnen hoor."

3voor12 maakte voor de gelegenheid een playlist op Spotify met daarin de zomerhits die dit jaar volgens ons niet mogen ontbreken op de playlist van Radio Tour de France. Onze wensen worden deels al verhoord want Little Talks van Of Monsters And Men is nu al de officiele tune van Sportzomer op Radio 1 en ook The Kik wordt inmiddels gedraaid. Blaudzun is niet de meest zomerse artiest, maar iemand met zo'n groot hart voor de wielersport mag hier natuurlijk niet ontbreken. Voor meteen na de finish hebben we Fresku en Theo Maassen. Van ons mogen ze ieder interview beginnen met de standaardvraag: "Hedde Druksop?"

De VPRO Gids staat deze week geheel in het teken van de Tour de France. 3voor12 maakt tegenwoordig elke week een soudntrack bij de VPRO Gids. Deze week in de vorm van een playlist over hoe Radio Tour deze zomer zou moeten klinken. Check hier de Radio Tour de France playlist volgens 3voor12:

VPRO Gids 2012/26: Radio Tour de France volgens 3voor12

Op het Excelsior-label verscheen voor het goede doel (Artsen Zonder Grenzen) zelfs een heel album vol wielrenliedjes onder de titel De Sint Willebrord Sessies, met onder andere Guus Meeuwis, JW Roy, Freek de Jonge en De Kift. De Sint Willebrord Sessies Vol. 1: Sporthuis Hubert is nu te vinden op de Luisterpaal. Wielercommentator Gio Lippens vertelde gisteren in 3voor12radio meer over dit initiatief. "Het lied Kampioenen van deze plaat gaan we de komende tijd zeker veel draaien", aldus Angelique Stein vandaag in 3voor12radio.