William Seen’s Transport Music te moeilijk voor platenlabel William Seen’s Transport Music te moeilijk voor platenlabel

Debuutalbum nu op de luisterpaal

, Jorinda Teeuwen

William Seen’s Transport Music te moeilijk voor platenlabel

Debuutalbum nu op de luisterpaal

Jorinda Teeuwen ,

Het heeft even geduurd, maar in mei verscheen – na acht jaar – eindelijk de debuutplaat van William Seen’s Transport Music. Frontman Egbert van der Werff begon in 2004 met de band, demo’s werden opgenomen en een album leek een kleine stap. Totdat Egbert zijn geluk ging proeven in Canada. Het leek het einde van de band, maar ze zijn terug met het album Can I Sit Here and Absorb?

De band heeft dus voor de opnames van het debuutalbum al een hele geschiedenis achter zich liggen. In 2004 begon Egbert van der Werff solo onder de naam William Seen’s Transport Music. Dat deed hij erg verdienstelijk, want hij won direct de Friese Singer-songwriter Contest. Rene Monsma, Jan Peter Hoekstra en Gilbert Terpstra sloten zich bij de zanger aan en er werden demo’s opgenomen. In 2006 hield de band abrupt op, toen Egbert het avontuur opzocht in Canada. “We beloofden wel dat we contact zouden houden en door zouden gaan met de band, maar dat werkt natuurlijk niet,” vertelt Egbert. “We hebben wel wat gedaan hoor. Af en toe kreeg ik een nieuwe gitaarlijn gemaild en via MSN spraken we af en toe met elkaar.”

Na twee jaar kreeg Egbert heimwee naar Nederland, maar vooral naar de band. Egbert keerde terug naar Nederland, want die plaat moest af. “De demo’s die we al hadden opgenomen, waren de basis voor Can I Sit Here and Absorb?,” vertelt Egbert. Hij schreef echter ook nieuwe nummers, die doordrenkt zjin met het Canada-avontuur. “Canada is wel de rode lijn van het album. Sommige nummers gaan ook over plekken waar ik in Canada ben geweest.” Het maken van de plaat met Beatlesque folky popsongs heeft acht jaar geduurd. “Het is moeilijk uit te leggen aan fans, die al wel de demo hadden gehoord. Zij zaten te wachten op ons album. Maar ook voor ons is het een hele opluchting dat het eindelijk af is.”

Het album is opgenomen door Frank Hagenaars, mede-eigenaar van platenlabel Excelsior Recordings. Een platencontract bij datzelfde label zit er echter nog niet in. “We zijn een beetje een moeilijke band. Toen ik in Canada zat, waren platenmaatschappijen sowieso niet zo happig om een platencontract te geven. Nu zijn we nog steeds geen hapklare brok. De bandleden spelen ook in andere bands, waardoor we niet iedere dag klaar kunnen staan. Repetities zijn al moeilijk te plannen, optredens nog veel moeilijker.” Can I Sit Here and Absorb? is daarom ook in eigen beheer uitgebracht. “We hebben de zang gewoon thuis opgenomen, gitaarlijnen in de slaapkamers en we hebben het ook zelf gemixt. Een album in eigen beheer uitbrengen is tegenwoordig niet zo moeilijk meer door iTunes en Spotify.”

William Seen’s Transport Music speelt zondag 22 juli in de Prinsentuin in Leeuwarden. Het debuutalbum is tijdelijk te beluisteren op de Luisterpaal.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12