Sena investeert in studio-opnamen muzikanten Sena investeert in studio-opnamen muzikanten

Rechtenorganisatie richt Muziekproductiefonds op

, Atze de Vrieze

Sena investeert in studio-opnamen muzikanten

Rechtenorganisatie richt Muziekproductiefonds op

Atze de Vrieze ,

Auteursrechtenorganisatie Sena lanceert een nieuw initiatief om muzikanten te steunen. Bij het nieuwe Muziekproductiefonds kunnen muzikanten aankloppen voor een investering in hun studio-opnamen. De bijdrage bestaat voor twee derde uit een gift, voor een derde uit een lening. Per aanvraag is maximaal 5.000 euro beschikbaar. Voor de pilot is 50.000 euro uitgetrokken.

Het Muziekproductiefonds is een initiatief van het sectiebestuur uitvoerende kunstenaars van Sena. Het moet de drempel voor muzikanten om een album op te nemen verlagen. Anita Verheggen, bestuurslid van Sena en initiatiefnemer van het fonds, stelt: "Ons nieuwe fonds voorziet echt in een behoefte. Veel muzikanten willen hun muziek op cd of digitaal uitbrengen maar het ontbreekt hen aan de financiële middelen. Met het Sena Muziekproductiefonds willen we het voor hen mogelijk maken om opnames te maken die van goede en exploiteerbare kwaliteit zijn."

Sena heeft zelf indirect uiteraard belang bij het verschijnen van professioneel opgenomen muziek. De organisatie is het kleine broertje van Buma/Stemra. Waar die organisatie zich bezig houdt met auteursrecht, int Sena geld voor naburige rechten. Dat houdt in dat niet alleen de schrijvers van een song een vergoeding krijgen bij gebruik op bijvoorbeeld de radio of in de horeca, maar ook de muzikanten die het 'enkel' uitvoeren. Aanvragen voor het fonds kunnen worden gedaan tot 1 oktober. Een onafhankelijke commissie moet de aanvragen beoordelen, die vanuit alle genres mogen komen.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12