Awakefest12: Free Your Mind And Your Ass Will Follow

Zelfs op een stijf uitverkocht festival kun je nog ergens rustig zitten

Tekst: Natasja ter Voert, Foto's: Jelmer de Haas ,

Vorig jaar regende het er veel te hard voor, maar nu is het vooral straf doorsmeren wat de klok slaat. Met zonnebrand ja, want dat zonnetje prikt aardig. Mag ook wel, gezien die natste maand juni sinds mensenheugenis die we net achter de rug hebben. Iedereen heeft dan met dit weer genoeg energie om al snel flink los te gaan. Even ontspannen is op veel plekken dus vrij onmogelijk. Maar waar ga je heen als je echt even moet zitten? Wij gingen op zoek naar de rustige plekjes die mensen vonden om even bij te komen.

Vroeg op de dag is het nog goed toeven op de heuvel bij het hoofdpodium. Openingsact Sandrien kijkt uit op een weide rustig langslopende mensen die af en toe alvast voorzichtig een dansje wagen. Verderop liggen velen op de heuvel van het zonnetje te genieten. Later op de dag is het hier alleen wel gedaan met die rust. Dan is het hier toch echt dansen, dansen, dansen geblazen.

De uitnodigende voet van zo'n wegwijzer leent zich natuurlijk heel goed voor een rustmomentje. Terwijl area B flink warm loopt voor Fritz Kalkbrenner is dit jonge stel alweer toe aan een kleine 'cooling down'.

Ook aan de waterkant is nog wat rust te vinden. Met zicht op de prachtig midden in het water gelegen Starclub geniet dit stel van een ongetwijfeld zwaar verdiende picknick. Dat is natuurlijk ook meteen een prima momentje om het programma nog eens door te nemen.

Wat nu als je net dat felbegeerde plekje vooraan bij je favoriete dj hebt bemachtigd, maar toch echt even behoefte hebt aan een heus rustmomentje? Dan kruip je dus gewoon even lekker in je telefoon. Even Facebook checken. Doen alsof je berichtjes hebt, of wat dringende mail weg moet werken. De moderne versie van het traditionele rustmomentje dus. Rustig plekje niet langer vereisd.

Groen is het gras al lang niet meer, maar als je even de tijd neemt om de lege bekertjes en opgerookte peuken aan de kant te vegen valt er nog best een lekker plekje te creëren. En als je elkaar dan ook nog eens iets te vertellen hebt, heb je het helemaal dik voor elkaar.

Het andere uiterste van 'ff zitten' is te vinden, zien en voelen in area Z.  Waar Ricardo Villalobos in area W nog prima weg kan komen met een gevarieerde set, inclusief Donna Summer sample, zou die vlieger in deze heavy duty tent zeker niet op gaan. Niet voor niets wordt deze ook wel de zaagtent genoemd. Schranz zwaait hier de scepter. En dat is dan weer Duitse hard techno die deze naam begin jaren 90 kreeg, met dank aan Chris Liebing. Zelf houdt deze man zich trouwens niet meer bezig met de rauwe, snoeiharde variant die deze vandaag de dag geworden is. Hij zal later als afsluiter in area Y te zien en horen zijn, waar onder andere Jeff Mills, Planetary Assault Systems, en Speedy J hem voor zullen gaan. Op de Schranz-stage is het vandaag aan binnen het genre grote namen als Miss Djax, Pet Duo, Frank Kvitta & Mario Ranieri, en Fatimi Hajji. Moeiteloos houden zij de mensen in beweging, en dus ook uit de ruststand. Nieuwsgierig? Check dan de set die Hajji vorig jaar verzorgde in ons lijstje met opwarm-sets. Dan is meteen duidelijk waarom hier in de buurt echt niet uitgerust gaat worden.