Awakefest12: Laurent Garnier was er weer bij

En dat was prima

Marco Muhring ,

Een festival zo groot als Awakefest laat je afsluiten door grootheden. Naast onder andere Carl Cox en Chris Liebing is de eer ook aan Laurent Garnier. Garnier en Awakenings, dat is twee handen op een buik. Sinds hij in 2010 debuteerde op Awakefest kwam hij ieder jaar terug. En vooralsnog zit de sleet er nog lang niet in.

In 2011 besloot Garnier dat hij na meer dan twintig jaar dj’en toe was aan een nieuwe uitdaging. Daarop richtte hij de hybride muziekgroep L.B.S op: een combinatie van een live-set en een dj-set, aangevuld met live instrumenten. Samen met Benjamin Rippert en Stephane ‘Scan X’ Dri speelt/draait hij eigen werk naast dat van anderen.  En dat bevalt blijkbaar erg goed, want het trio toert nu al bijna twee jaar non-stop. L.B.S deed in Nederland eerder Time Warp, ADE, Dekmantel Anniversary en dus Awakefest aan.

Zoals gezegd: L.B.S. is een hybride. Alles kan en alles mag, zo lijkt het wel. De set is één lange aaneenschakeling van house, techno en electro. Hard maar melodieus. Veel dj’s/producers vinden een liveset van één à anderhalf uur wel genoeg, zo zagen we tijdens deze editie ook bij onder andere Gaiser, Planetary Assault Systems en Stimming. Maar als L.B.S. live gaat, duren sets soms wel vijf uur. Omdat het kan, maar vooral omdat híj het kan. Op het podium tellen we drie laptops, twee cd-spelers, drie mengpanelen, twee controllers en een synthesizer.
 
Wat opvalt is dat het tijdens de drie uur durende liveset eigenlijk geen moment echt inzakt. Waar we vandaag bij een aantal dj’s zagen dat het publiek in de breaks stil staat, wachtend op de climax, is er bij L.B.S. vaak nog weer een element aanwezig waardoor je wil en blijft bewegen. Je hebt nauwelijks door dat het een break is, totdat ze weer voluit gaan.
 
Collega Karotte zwalkt op zijn Karottes over het podium. Gaiser en Dubfire zijn hier, Awakenings boeker Maarten van Beusekom is hier. Welkom bij trukendoos Garnier. In het laatste half uur volgt twee platen na de melodieuze minimaltrack ‘Der Alte’ van Kölsch de Detroit mix van L.B.S’s eigen Our Future. Tijdens deze muzikale potpourri lijkt niets onlogisch, en het belangrijkste: het voelt niet geforceerd aan.  Als je zoveel genres aan elkaar weet te rijgen, jezelf weet te vernieuwen en al twintig jaar meedraait maar nog zichtbaar met zoveel plezier optreedt, ben je een hele grote. En hoor je thuis op Awakenings.