Awakefest12: De openersroute

Wie trekt de eerste bezoekers?

Tekst en foto's Ingmar Griffioen ,

3voor12 maakt meteen een rondgang langs de openers in de acht area's op het immense festivalterrein van Awakenings. Om meteen het clichébeeld maar te bevestigen: vanaf de opening om 11.00 uur tot een uur of 13.00 is het zeker niet druk op een dance-festival, ook niet op een stijf uitverkochte editie.

Hoewel het weer goddelijk en 1000% beter is dan vorig jaar, zijn de 35.000 gelukkige kaarthouders nog lang niet in Spaarnwoude. En zij die er wel zijn, zitten nog nadrukkelijk in de ontbijt-, lunch- en relaxmodus, slenteren rond en hangen in het gras of op een tribune. Het vroege tijdstip blijkt uiterst geschikt voor een rondje zonnebrand of eerste biertjes.

Toch biedt Awakenings alle reden om vroeg te komen: de bereidheid van artiesten om op het Walhalla van de techno op te treden is zo groot, dat de organisatie gemakkelijk de acht stages vol kan plannen met kanjers. Nederlandse openers als Daniel Sanchez, San Proper en Sandrien zijn dan ook bepaald geen vullers. De bijna drie uur durende b2b set van Italianen Markantonio en Rino Cerrone is evenmin iets om voor thuis te blijven.

De subtiliteit viert nog hoogtij in de techno-sets van - Amsterdammer met Spaans bloed - Daniel Sanchez en San Proper. De laatste is inmiddels toch een grote meneer, de Chileense grootheid Ricardo Villalobos remixte onlangs een aantal tracks tijdens een gezamenlijke studiosessie, maar de aanblik van Area A is om 12.00 uur ronduit verschrikkelijk. Een kleine twintig mensen zijn in de langwerpige tent, waarvan de helft op de rand van de houten dansvloer zit met hun rug naar de langharige Amsterdammer toe. De set van San Proper verdient zoveel meer, maar wellicht oordelen de bezoekers dat ze hem nog zo vaak kunnen zien en dat een Zweedse traktatie als Ida Engberg zeldzamer is.

Als rond 13.00 uur de tweede ronde dj's begint, neemt bij sommige stages de drukte, intensiteit en aantal dansers al gestaag toe. Hoewel mensen nog tien uur los kunnen gaan op Awakenings, zit bij Ida Engberg, 2000 and One en Cari Lekebusch & Joel Mull, op de drie open air stages, de vaart er stevig in. Bij Area Z (direct na de ingang links) liggen tempo en decibellen meteen al hoog, iets wat gezien de goedgevulde tent wel in de smaak valt.