10 Tips voor Awakenings

Met o.a. Planetary Assault Systems, David August, Marcel Fengler

Atze de Vrieze en Sjoerd Huismans ,

Meer dan ooit heeft Awakenings Festival een line-up van beton. Het Amsterdamse technofestival in de weide bij Spaarnwoude heeft een luxeprobleem: iedere grote naam wil op het festival draaien. Zo blijft er jammer genoeg niet heel veel ruimte over voor nieuwe, frisse namen, maar ze zijn er wel degelijk. 3voor12 zocht naar de tien spannendste boekingen van Awakenings Festival 2012.

Dj Rush
De afgelopen jaren vonden we grote vriendelijke reus DJ Rush vaak in de schranz-tent, het walhalla van de harde beuktechno. Maar de in Amsterdam wonende Amerikaan stoeit de laatste tijd weer wat meer met net wat subtielere techno en house. Dit jaar staat hij op Awakenings dan ook ingeklemd tussen Oscar Mulero en Dave Clarke, twee vertegenwoordigers van de echte Awakenings sound, die dit jaar opvallend goed vertegenwoordigd is.

Luke Slater's Planetary Assault Systems
Twintig jaar al draait Engelsman Luke Slater mee in de techno. Dat deed hij onder een waslijst aan pseudoniemen, waaronder dit Planetary Assault Systems. Het lag een tijdje in de hoek te verstoffen, maar in 2009 nam hij het weer ter hand voor een release op Ostgut Ton, het toonaangevende Berlijnse label. Vorig jaar volgde nog een album bij datzelfde label, waarop hij zonder omkijken de diepte in gaat.
 

Voices from the Lake feat Donato Dozzy & Neel
Voices from the Lake is een samenwerkingsproject tussen de Italiaanse producers Donato Dozzy en Neel. Sommige van hun tracks zijn erg minimaal en op dreunende beats georiënteerd, op andere momenten gaat de muziek dan weer meer richting atmosferiche ambient. In 2012 bracht Voices from the Lake zijn gelijknamige album uit via Prologue. Pitchfork gaf het album een 8,2 en noemde het “70 minutes of beautifully constructed breathing Music.” Erg spannende muziek die op Awakenings garant zal staan voor een meeslepende en donkere totaalervaring.

Carl Cox
Ongelofelijk maar waar: Carl Cox draaide nog nooit op Awakenings. Laat het even tot je doordringen. Nog nooit draaide de robuuste veteraan op Awakenings. Niet in de Gashouder, niet in Spaarnwoude. Dat maakt hij nu goed door een podium af te sluiten. De 49-jarige Brit heeft zo’n beetje alles gezien en gedaan in de afgelopen twintig jaar, als dj en als labelbaas. Het bracht hem in 2011 tot een album met de alles omvattende titel All Roads Lead To The Dancefloor. En daar heeft hij natuurlijk helemaal gelijk in.

Pan-Pot
Al jaren is Mobilee, het label van Anja Schneider, een vaste waarde in het Berlijnse technolandschap. Het staat garant voor warme, speelse techno. Niet te melodieus, maar ook zeker niet kaal en industrieel. Het duo Pan-Pot is het label al jaren trouw en zag dat beloond met een eigen compilatie in de huis-serie van het label: Back to Back 6. Twee cd’s met daarop oude tracks en nieuwer werk als Captain My Captain en Gravity.

Joris Voorn
Waar zou de top liggen voor Joris Voorn? De bescheiden dj uit Amsterdam werkt al jaren steady door naar de top. Hij is zeer regelmatig in het buitenland, waaronder op grote evenementen in Amerika, maar ook in Nederland schuift hij nog steeds op richting de top van de line-up. Op Awakenings Festival mag Voorn dit jaar voor het eerst een podium afsluiten. Waar kan het nog heen als Joris Voorn straks eindelijk dat ambitieuze album af heeft waar hij al zo lang aan werkt?

Stimming
De eveneens uit Hamburg afkomstige Martin Stimming heeft een vergelijkbare achtergrond met David August, maar timmert al wat langer aan de weg. Ook hij bracht op Diynamic zijn debuutalbum uit: Reflections kreeg goede kritieken in 2009. Tweede plaat Liquorice ligt er sinds 2011, en is een album dat het experiment opzoekt door een eclectische mix van de vreemdste samples. Stimming zal op Awakenings gegarandeerd een spannende liveshow verzorgen; of het echt dansbaar wordt is de vraag.

Laurent Garnier presents LBS
Fransman Laurent Garnier heeft nog niet zo’n heel lange historie met Awakenings festival, maar sinds ie er een paar jaar geleden voor het eerst was, is hij niet meer weg te slaan. Kennelijk ziet hij Spaarnwoude als vruchtbare grond voor zijn live techno. Ook dit jaar krijg hij weer ruim de tijd – drie uur maar liefst – om de diepte in te gaan, bijgestaan door twee live muzikanten, die werken met draaitafels, een Rhodes piano en diverse keyboards.

Marcel Fengler
Het Berlijnse koningskoppel Dettmann & Klock was de laatste jaren een vaste waarde op Awakenings (maar komt dit jaar niet). Hun kille sound geldt als het geluid van nu. In hun schaduw groeide mede-Berghainer Marcel Fengler stiekem uit tot afsluiter van een kleiner podium op Awakenings Festival. Dat dankt hij onder meer aan zijn mix-compilatie Berghain 5, die vorig jaar net na de zomer uitkwam. Die mix laat een geconcentreerde dj horen, die zich weinig frivoliteiten permitteert, maar op zijn tijd precies weet te geven wat een dansvloer nodig heeft. Dit najaar keert hij terug naar Nederland voor ADE, dan aan de zijde van Dark Don Dave Clarke.

David August
De pas twintigjarige David August is een producer om in de gaten te houden. Hij is klassiek geschoold op piano, maar begon zich op zijn vijftiende meer te interesseren voor het dj-werk. August is afkomstig uit Hamburg en bracht op daar gevestigde Diynamic label in 2010 de Instant Harmony EP uit. Daarop staat doorbraaktrack Moving Day: een minimaal, langzaam naar de climax toewerkend nummer. Inmiddels is hij gevestigd in het Mekka-voor-de-techno Berlijn en bracht hij twee meer toegankelijke EP’s uit: Peace of Conscience en You Got To Love Me. Later dit jaar 2012 komt August met zijn debuutalbum.