Poezen reageren instinctief op Nobody Beats The Drum

Release EP met experimentele nieuwe clip

Ingmar Griffioen ,

Hoe reageren dieren op animaties die op muziek zijn gebaseerd en kun je daar een choreografie van maken? Deze vragen hielden clipmaker Johan Rijpma bezig. Zijn experimentele aanpak sprak Nobody Beats The Drum-vj Rogier van der Zwaag bijzonder aan en hij verzocht Rijpma een clip te maken voor Natural Thing. Vandaag verscheen de clip vol katten, honden en een fret. Tegelijk met de nieuwe EP Natural Thing, met remixes van The Subs, Rimer London en Fellow, die via Basserk Records op Beatport uitkwam.

"Ik heb Johan op mijn opleiding ontmoet, hij heeft zoveel vette ideeën. Check z'n Vimeo voor proefjes en testen met animatie en beeld", vertelt Van der Zwaag enthousiast. Hij is naast de vj normaal ook de vaste clipmaker van Nobody Beats The Drum. "het is voor het eerst dat ik het niet zelf gedaan heb en dat willen we vaker doen. Zoals het voor Sjam en Jori leuk is, is het voor mij ook leuk om samen te werken met anderen. Ik vind Johan met zijn manier van doen heel erg in onze gedachtengang passen. Hij is erg geneigd zich op te sluiten om een aantal dagen te experimenteren en vanuit het experiment tot een eindproduct te komen. Heel tof. Zo zijn ook heel veel ideeën van mij ontstaan."

De werkwijze van Rijpma is op z'n zachtst gezegd onconventioneel. "Hij heeft het concept van Natural Thing gebruikt om erachter te komen hoe dieren instinctief reageren." De geluiden in het refrein zijn omgezet in de animatie van een rood/wit knipperend stipje wat de dieren in de clip fanatiek achtervolgen. "Dat rode bolletje beweegt volledig gebaseerd op de muziek. Hij wilde kijken of je met op muziek gebaseerde animatie het instinct van dieren kan triggeren en zien of je daar achteraf weer een choreografie voor de clip van kan maken."

Nobody Beats The Drum is net terug van een Amerikaanse tournee van twee maanden, waar ze voor 3voor12 een tourdagboek (zie teasers rechts) bijhielden. "We hebben heel veel gespeeld en meegemaakt in Amerika. Nu zijn we weer gebrand om nieuwe dingen te proberen. Dit is een nieuw wapenfeit en ondertussen zijn we hard bezig. Later dit jaar willen we meer op Amerikaanse labels uitbrengen."

Nobody Beats The Drum is met de speciale 333' liveshow onder meer te zien op 18 augustus op Lowlands, 24 augustus op Westerpop in Delft en 25 augustus op Mysteryland in Hoofddorp. De Natural Thing EP is op Soundcloud te beluisteren.