3voor12 bespreekt Album van de Week (31): Purity Ring

Dromerige electro-indiepop uit Canada

Jorinda Teeuwen ,

Het zijn geen refo's, vertellen ze in een interview met 3voor12. Toch heet dit Canadese duo Purity Ring, ofwel kuisheidsring. Een ring waarbij de dragers bewust maagd te blijven tot het huwelijk. Refo's of niet, de naam past goed bij de band. Het debuutalbum Shrines bevat maagdelijk mooie liedjes. Het is deze week 3voor12 Album van de Week.

Ineens waren ze daar. Het Canadese duo Purity Ring, bestaande uit Colin Roddick en Megan James. Roddick is verantwoordelijk voor de sound, James voor de zang. Shrines is een dromerig, rustig album. Ook de teksten zijn dromerig. Na het beraadslagen van een woordenboek, blijkt geen van de songtitels goed vertaald te kunnen worden naar het Nederlands. Shrines betekent zoveel als 'bedevaartsplaatsen' of 'altaren'. Vaag maar aangenaam is misschien dan ook wel de beste beschrijving van dit indie elektronica-album.

De teksten zijn donker en poëtisch en voor meerdere interpretaties vatbaar. Neem nu bijvoorbeeld Belispeak. Het is een brief aan James’ oma. Maar of zij haar nu verwaarloosde – That you bring me some strong drink – of de lief ogende James zelf een enorme lastpak was – Grandma, I've been unruly – of dat ze vooral meer gezien had willen worden door haar oma - And you walk safely, safely over me – wordt niet duidelijk. Misschien is dat ook maar goed. Iedereen kan er een eigen betekenis aan geven. Wat wel duidelijk wordt is dat de jeugd van James niet zo plezant was. ‘I'm in love with truth, sick and tired of this youth,’ zingt ze in Grandloves.

Ook de muziek is allesbehalve rechttoe rechtaan. Die heeft variabele hiphopbeats en is melodieus met veel samples van de stem van zangeres Megan James. Fineshrine zit vol met deze spooky sounds, waar ook de hoge stem van James aan bijdraagt. Afsluiter Shuck geeft dit nog het beste weer. Het refrein bevat alleen de woorden You You You, bijgestaan door een sfeervolle drone.

Toch ligt het grootste deel van de tracks op Shrines goed in het gehoor. Fineshrine kan zo de radio op en Ungirthed kun je na een paar keer luisteren meezingen. Ook al zijn de teksten niet altijd even duidelijk; Shrines is muzikaal en inhoudelijk een boeiend album geworden.

Shrines, het debuutalbum van Purity Ring, is tijdelijk te beluisteren via de 3voor12 Luisterpaal.