ESNS12: Steak Number Eight de kiloknaller van de avond

Vlaams kwartet hakt er flink in met oog- en ooverdovende show

Ingmar Griffioen ,

Studentendrankhol Vindicat is doorgaans de perfecte plek om in een geur van schraal bier en zweet, flink de manen en de broekspijpen te laten wegblazen door een onverbiddelijke metalband uit een Europese uithoek als Polen, Noord-Ierland of Scandinavië. Vanavond produceren vier Vlaamse broekies een verschroeiende bak herrie, ondersteund door een schromelijk overdreven lichtshow.

CONCERT
Steak Number Eight, Eurosonic, Vindicat, 13 januari 2012

MUZIEK
Doom, sludgemetal, postrock en hevige, duistere mengvormen, met op de achtergrond een continue zware drone. Afzender: een Vlaams kwartet, dat in 2008 als jongste band (gemiddelde leeftijd vijftien) de Humo Rock Rally won. In tegenstelling tot de vaderlandse Grote Prijs is een zege in de prestigieuze Belgische competitie doorgaans goed voor een mooie toekomst. Helaas voor Steak Number Eight opereert de groep wel in het minder gangbare genre.

PLUS
Het Vlaams kwartet opent vol overgave met een potje harde sludge en een even overweldigende lichtshow. Voor maximaal effect is een stel stroboscopen en flitsers rond het podium gemonteerd. Invloeden van sludgecore, post- en doom metal bands als Mastodon, Isis, Pelican en Neurosis klinken duidelijk door in het recente tweede album All Is Chaos en spatten live ook van het podium. Het nummer "Dickhead" is Helmet ten voeten uit, met de vele breaks en repetitieve post-hardcore. Althans het intro en andere passages, want SNE bewandelt ook binnen nummers vele wegen. Dit is zo'n band die op het podium dingen stuk maakt, die de tent hardhandig sloopt, of eerder: zo hardcore speelt dat een doorgedraaid publiek de boel tot moes mosht. Terwijl het thuis zulke lieve jongens zijn. Hoewel: zanger Brent Vanneste heeft een grunt-strot, waarmee jje een beste lawine kan losmaken.

MIN
Het is niet echt stijlvast en niet voor de poes (-jes). Stomme bandnaam.

CONCLUSIE
Steak Number Eight wint een hoop zieltjes en staat hier op de juiste plek en tijdslot geprogrammeerd. Goed om te zien, dat de programmeurs (zie ook Deathcrush, 22, God Is An Astronaut en Lafaro) ook het hardere werk durven neer te zetten. De metal en alle subgenres die op Noorderslag zo ontbreken. En waarom toch? De bezoekersaantallen op Eurosonic liegen er niet om en er zijn in Nederland voldoende goede bands in deze genres. Bands als Herder, Otis, Tank86, The Darkest Red, Izah, Sungrazer en The Machine, die het vaak over de grens ook niet onverdienstelijk doen. Wat dat betreft is het boeken van Vanderbuyst al een hele stap.

CIJFER
8,5