ESNS12: Sleep Party People zorgt voor... precies dat

Uptempo nummers zijn hits, rustiger tracks dodelijk saai

Erik Zwennes ,

Het Deense Sleep Party People blijft niet veilig binnen genre’s. De set van de band vliegt alle kanten op. De jongens zelf ook trouwens. Bij vlagen is het geweldig wat producer Brian Batz heeft bedacht, maar op andere momenten kakt de set in en loopt de zaal weer wat verder leeg.

CONCERT
Sleep Party People, Eurosonic, Paleis Main, 12 januari 2012

MUZIEK
Sleep Party People begon als thuisknutselproject van de Deense producer Brian Batz. Om met het titelloze debuutalbum te kunnen toeren vormde hij een band om zich heen. Op het podium staan konijnen. Althans, Deense jongens met zwarte hoodies en kekke Donnie Darko maskers. De plaat schiet van shoegaze, via electrorock naar avantgarde-pop. Producer Trentemoller is fan en remixte de jongens.

PLUS
In een bijzondere opstelling zorgen de verklede jongens voor veel visueel vermaak. Ze springen en dansen, maar zorgen ook voor strakke songs. Een pingpongballenbeat wordt uit drumpads gegooid. Met veel gevoel voor melodie croont Batz zich door de liedjes heen. Zijn stem is constant vervormd met een effect dat we kennen van The Knife en Health. Popmuziek heeft de overhand, maar constant met een kekke twist.

MIN
Aan die stemvervormer is te wennen, maar het gemompel wordt op een gegeven moment wel irritant. Ook als je niets met liedteksten hebt en stem enkel als een tooninstrument ziet, wordt dit wel heel surreëel. Rocktechnisch is deze bent niet heel fris. Net als de band Suuns graaft Sleep Party People bij vlagen gretig in de jaren negentig (electro-) rock. Het is effectief, maar soms wel erg gemakkelijk. Tijdens de balads valt alle spanning van het podium. Dan kreunt en steunt Batz vier minuten over een keyboardloopje en loopt de zaal vlug leeg.  

CONCLUSIE
Het lijkt er op dat Sleep Party People iets te vroeg op dit festival staat. Dit optreden is geen geweldige sollicitatie, terwijl het slotnummer weer bewijst dat de Denen wel veel in hun mars hebben. Qua popgevoel en vernieuwingsdrang zit er veel in, maar op andere momenten kiezen de jongens weer de makkelijke weg. Er zit teveel in om ze af te serveren, maar met deze set is Sleep Party People er nog niet.

CIJFER:
6,5