ESNS12: Only Seven Left en Mobile Roadie winnen 2012 Interactive Award

"De fan maakt het verschil"

Timo Pisart ,

Only Seven Left en Mobile Roadie hebben vandaag op Eurosonic de 2012 Interactive Award gewonnen, de prijzen die de relatie tussen artiest en fan vieren. De Nederlandse band Only Seven Left zette de site www.zangergezocht.nl op, Mobile Roadie maakt het mogelijk snel en goedkoop apps te maken zonder technische kennis.

De Nederlandse band Only Seven Left zette de site www.zangergezocht.nl op, nadat hun vorige zanger opstapte. Een online om hun nieuwe zanger te zoeken, waar fans het verschil maakten. Het is slechts een van de vele vormen waarmee Only Seven Left interacteert met haar publiek. Mobile Roadie maakt het mogelijk snel en goedkoop apps te maken zonder technische kennis. Daarmee wordt het voor artiesten onder andere gemakkelijk om muziek te streamen en te verkopen, tickets te verkopen en op andere manier met het publiek te communiceren. De prijzen werden dit jaar voor de vijfde maal uitgereikt, aan de prijzen is een geldprijs van 5000 euro verbonden.

De andere genomineerden voor de Company Award:
-Repudo, een dienst waarmee je een virtueel object - zoals een video, audiotrack, afbeelding of ander bestand - in de echte wereld plaatst, waarna iemand hem kan oppakken als hij naar de locatie gaat. Daarmee verdwijnt het object van de kaart, en wordt een digitaal bestand een original, one-off object.
-Shuffler.fm, een audiomagazine, dat de blogosphere kanaliseert in een soort radiostationen. Bloggers worden daarmee de dj's, die context bieden.

De andere genomineerden voor de Artist Award:
-The Black Atlantic creëerde een site, die niet alleen een crowdfundingsite voor hun laatste EP werd, maar ook een langdurig platform om een band met fans aan te gaan.
-Lorainville, het project van Guido Aalbers dat begon als een Facebook-spelletje "make your own album". Met Flickr, Wikipedia en een random quote maakte je een fictieve platenhoes, die werd gedeeld op Facebook. Al gauw werd besloten om dat album echt te maken, waarna zo'n 90 liederen werden ingestuurd door bekende en onbekende artiesten. Van alle kanten kwam de hulp toegesneld, van een anonieme geldschieter tot mensen die hun studio beschikbaar stelden en videoclips opnamen voor het project.

De jury bestond uit Erwin Blom (ESNS, The Crowds), Joris Bos (manager Digital & Crossmedia bij Buma/Stemra), Gilles de Smit (22tracks), Thijs Helfrich (initiatiefnemer en creatief directeur the Factor.e) en David Janssen (van Palomine, de band die vorig jaar won).