ESNS12: Moss hangt galmende kerk vol Ornaments ESNS12: Moss hangt galmende kerk vol Ornaments

Geslaagde showcase met veelal nieuwe liedjes

, Erik Zwennes

ESNS12: Moss hangt galmende kerk vol Ornaments

Geslaagde showcase met veelal nieuwe liedjes

Erik Zwennes ,

Op 30 januari verschijnt het derde album, Ornaments, van de Nederlandse band Moss. In de prachtige Der AA-kerk geven de heren een royaal voorproefje van de plaat. Met dit materiaal moet de band weer een flinke stap kunnen zetten. Zeker ook in het buitenland.

CONCERT
Moss, Eurosonic, Der Aa-Kerk, 12 januari 2012

MUZIEK
Excelsior act Moss brak in 2009 door met het tweede album "Never be Scared / Don't be a Hero". Daarop combineerden ze slim de knappe teksten en arrangementen van voorman Marien Dorleijn met een internationaal geluid in de lijn van Grizzly Bear en Fleet Foxes samenzang. Het nieuwe album Ornaments verschijnt eind januari.

PLUS
Op dit festival showcase't Moss het nieuwe album. Van de eerste acht nummers is maar één liedje van de vorige plaat. We kunnen concluderen dat "Never be Scared / Don't be a Hero" geen toevalstreffer was. Ook de nieuwe plaat staat vol sterke liedjes, prachtige melodieën en scherpe teksten. Ondanks de kerksetting, lijken de heren gekozen te hebben voor minder galm. Waar de lichte pathos van de vorige plaat ook doorgetrokken had kunnen worden, kiest Moss voor meer percussie en hooks. Namen als Vampire Weekend, The Walkman, Radiohead (anno nu) en ook Bear in Heaven doemen op. Er zitten zelfs twee nummers tussen die voor dansliedjes door zouden kunnen gaan. De drie oudere nummers die Moss speelt, "Angry Young Man", "I Like The Chemistry" en "Apparatos", worden in een alternatieve vorm gespeeld. Vaak met meer power en eveneens gefocust op ritme. Het geheel wordt afgemaakt met een mooi lichtplan waarbij met beamers een muur van licht, kruislings voor het podium ontstaat.

MIN
Zeuren over galm in een kerk is natuurlijk wat flauw. Moss kan het ook wel hebben en als je vooraan staat, is het goed te doen. Achterin de gebedsruimte waait veel geluid weg. Wat lastiger is de hoeveelheid nieuwe nummers. Herkenning is een belangrijk onderdeel voor enthousiasme in het publiek. Om nou te beginnen met zeven nieuwe nummers, dat is best pittig. De laatste twee jonkies missen kracht en een goede hook. Dat zijn de liedjes die in het live circuit waarschijnlijk het snelst afvallen.

CONCLUSIE
Moss laat vanavond de kerk in het midden. Het houdt de oude fans tevreden en boort nieuwe groepen aan met een fris en modern geluid. Basis blijft de sterke liedjes en melodielijnen. Marien Dorleijn is misschien niet de meest innemende voorman, maar met zijn zalvende stem pakt hij wel iedereen in. Met dit materiaal moet deze band weer een flinke stap kunnen zetten.

CIJFER:
7,5

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12