ESNS12: Livepresentatie Bombay Show Pig 2.0 niet vlekkeloos ESNS12: Livepresentatie Bombay Show Pig 2.0 niet vlekkeloos

Maar transformatie grotendeels geslaagd

, Marco Muhring

ESNS12: Livepresentatie Bombay Show Pig 2.0 niet vlekkeloos

Maar transformatie grotendeels geslaagd

Marco Muhring ,

Vlak voor showtijd is de boel nog niet in orde bij Bombay Show Pig. Gespannen gezichten, een nee-schuddende technicus en een drumpad dat niets uitstuurt. Mede-Hagenees Spike snapt het ook niet en roept “GO! Gaan! Ze hebben maar een half uur!” Gelukkig wordt de juiste kabel gevonden en kan het concert iets verlaat toch nog beginnen.

CONCERT
Bombay Show Pig, Kelder, Oosterpoort, 15 januari 2012

MUZIEK
Indierockduo in de stijl van Death From Above 1979 en met name Blood Red Shoes. Bombay Show Pig nam in augustus vorig jaar afscheid van zanger Christian Kratzsch om met z’n tweeën verder te gaan. Met deze transformatie veranderde ook het geluid van de band: de soulvolle leadvocals van Kratzsch verdwenen en gitarist Mathias Janmaat en drumster Linda van Leeuwen namen de zang over. Dat de band beduidend anders klinkt dan het deed en breekt met het verleden blijkt uit het feit dat ze geen oude nummers meer live spelen. Sterker nog: de sterke single ‘Curve Ball’ van de eerste EP ‘Baby, It's A Face’ is geruisloos van alle sociale media van de band verdwenen. De eerste EP werd opgenomen met Tjeerd Bomhof, de nieuwe plaat (release: voorjaar 2012) is door Simon 'C-Mon' Akkermans geproduceerd.
 
PLUS
In het krappe half uur dat de band heeft, gaan ze er wel volledig voor. Vooral in de wat stevigere nummers, als het gas er goed op gaat, vullen Van Leeuwen en Janmaat elkaar op succesvolle wijze aan. Beide beheersen hun instrument perfect en ook hun stemmen gaan goed samen. Er zijn twee sterke singles te horen, waarvan met name de setafsluiter zich qua niveau kan meten aan ‘Curve Ball’. Het is prijzenswaardig dat de twee zich hebben weten te herpakken: er zijn genoeg voorbeelden van bandtransformaties die niet zo soepeltjes verlopen.
 
MIN
Half december vorig jaar deed Bombay Show Pig een try-out in dB’s, Utrecht, en daarnaast speelde de band in New York. Zoals een Popprijswinnaar al eens zei is een goed begin het halve werk, maar half werk geen goed begin. Het is zonde en eerlijk gezegd onbegrijpelijk dat je als band, terwijl je try-outs hebt gedaan, op zo’n belangrijk festival als Noorderslag je spul niet voor elkaar hebt. Technische problemen, zoals verkeerd ingeplugde kabeltjes kan iedereen overkomen, maar als het nog veel langer had geduurd had het duo in de set moeten snijden. Het derde nummer van de set past niet bij de rest van het repertoire en zou met zijn Sleigh Bells-invloeden beter bij Kill ‘Em Mister (een zijproject van Janmaat, red.) passen. De eerste twee nummers van de set zijn ok, maar missen iets om echt te beklijven of catchy te zijn. Bijvoorbeeld zo'n hook als het vierde nummer van de setlist, of zo'n drive als het refrein van de setafsluiter heeft. 

CONCLUSIE
Na een aantal try-outs zou je er als band moeten staan, zeker als je dit optreden zo duidelijk naar buiten communiceert als ‘live debut’. Dat deed Bombay Show Pig helaas nog niet. De nieuwe nummers hebben zeker hun sterke momenten, maar het niveau over de gehele linie is nog niet constant en in balans. 
 
CIJFER
7-

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12