ESNS12: School Is Cool danst met de dood alsof het niks is ESNS12: School Is Cool danst met de dood alsof het niks is

Meezingers over het vermoorden van prostituees

, Atze de Vrieze

ESNS12: School Is Cool danst met de dood alsof het niks is

Meezingers over het vermoorden van prostituees

Atze de Vrieze ,

Op het podium in Vera staan vijf sympathiek ogende, a-hippe Vlamingen, die zich School Is Cool noemen. Daar mag je om lachen, vinden ze zelf ook. In eigen land boert de groep goed, zeker na het winnen van Humo's befaamde Rock Rally. Zal ook Nederland voor deze band vallen?

CONCERT
School Is Cool, Eurosonic, Vera, 13-01-2012

MUZIEK
Barokpop, rijk gearrangeerde indiefolk met allerlei muzikale frivoliteiten. De bandleden staan allemaal voor op het podium - inclusief drummer - met als overduidelijke doel om van het podium af te spatten. 

PLUS
Ambitieuze band, dit School Is Cool. Basis is de gelaagdheid en de intensiteit van een band als Arcade Fire. Er is een viool, er wordt collectief luidkeels gezongen, er zijn ritmische intermezzo's waarbij alle bandleden overal op drummen. Op een goede zomeravond moeten de vijf schoolvrienden hebben ze gezworen: op het podium geven we alles. Als er geen zweetdruppeltjes te zien zijn, is het een slechte show. Meest opvallend daarbij zijn het nogal corpulente jongen en het schattige meisje. In het ultieme middelbare-school-sprookje zouden ze met elkaar eindigen. Beste liedje is "The World Is Gonna End Tonight", een barokkige popsong met een scherpe vioolhook, die gedubbeld wordt met de synthesizer. Eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat de strak geproduceerde single versie overtuigender is dan deze live uitvoering, maar een potentiële radiohit is het zondermeer.

MIN
Bands die vrolijke liedjes zingen over de dood, het eind van de wereld en het vermoorden van prostituees moet je natuurlijk wantrouwen. School Is Cool geeft wat dat betreft nogal tegenstrijdige signalen af. Er zijn genoeg pakkende popsongs, er is beweging en variatie, maar er hangt ook een gemaakte blijheid over het geheel die zeer snel op de zenuwen begint te werken. Grootste troef bij de doorbraak in Nederland moet single "New Kids In Town" zijn, een powerpopsong in twee delen, die een zelfde soort halfslachtigheid in zich draagt. Het eerste deel is midtempo en saai, pas na een onverwachte tempoversnelling komt het op gang. Dat tweede deel slaat weliswaar aan bij het publiek, maar een echte goede song is het niet. 

CONCLUSIE
Misschien is het een gat in de markt. Ambitieuze, gelaagde en gedragen muziek, maar dan met een glimlach en een knipoog. Want inderdaad, we hoeven niet allemaal zo serieus te zijn als Arcade Fire. Maar wat School Is Cool misschien nog wel meer in de weg zit is een overdaad aan ideeen. Dat maakt hun beste liedje ook zoveel beter dan hun huidige single. Geen onaangename kennismaking, maar het is absoluut nog geen gelopen koers voor School Is Cool.

CIJFER
6,5

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12