Herr Zimmerman: "Dansen is een sport"

Directeur dance-organisatie wil btw verhoging dance-avonden terugdraaien

Sjoerd Huismans ,

De btw op podiumkunsten werd tot verontwaardiging van de cultuursector afgelopen zomer verhoogd van zes naar negentien procent. De maatregel resulteerde bijvoorbeeld in duurdere concertkaartjes. De Rotterdamse dance-organisatie Herr Zimmerman besluit een rechtszaak tegen de Belastingdienst te beginnen. Volgens hen zijn dance-avonden namelijk muzikale sportevenementen, en sport valt nog steeds onder het zes procent tarief.

Directeur Mario Martinez van Herr Zimmerman legt in 3voor12radio aan Roosmarijn uit waarom hij een rechtszaak wil: "Toen we eens goed naar de wet keken zagen we dat datgene wat er bij ons op de dansnachten gebeurt, eigenlijk onder sport valt. Zumba en Aerobics gelden bijvoorbeeld als sporten, en die verschillen niet wezenlijk van wat er bij ons gebeurt. Er zijn natuurlijk verschillen, maar geen wezenlijke verschillen die uitmaken bij of je iets wel of niet als sport definieert." Op de kijk van de Belastingdienst op de kwestie wil Martinez nog niet ingaan: "De zitting is 22 maart. We zullen bij de rechter wel zien wie er gelijk krijgt."

Volgens Martinez is het niet ondenkbaar dat de uitspraak positieve gevolgen gaat hebben voor cultuurliefhebbers: "Misschien worden de kaartjes wel weer goedkoper." De volgende 'sportavond' in Factory 10 in Rotterdam staat al weer gepland: "Die vindt 24 maart plaats, de avond hebben we maar heel toepasselijk Dance Floor Fitness genoemd."