The 2 Bears: een harige, zweterige dansvloerknuffel The 2 Bears: een harige, zweterige dansvloerknuffel

Zijproject voor Joe Goddard (Hot Chip), topprioriteit voor Raf Rundell

, Atze de Vrieze

The 2 Bears: een harige, zweterige dansvloerknuffel

Zijproject voor Joe Goddard (Hot Chip), topprioriteit voor Raf Rundell

Atze de Vrieze ,

Raf Rundell, Joe Goddard (Hot Chip) en Joe Mount (Metronomy) zijn alle drie grote, goedaardige kerels met het muziekhart op de goede plek. Waarom beginnen jullie geen groep, stelde Steve Te Pas van het Moshi Moshi label voor, onder de naam The 3 Bears? Niet te verwarren met homo cultact Bearforce 1, natuurlijk. Joe Mount haakte uiteindelijk af, maar Rundell en Goddard doken de studio in. Het resultaat is Be Strong, het debuutalbum van The 2 Bears. "We zijn inderdaad allebei groot", zegt Rundell. "Groot en harig."

Wu Tang Clan, Moodymann, Steely Dan, The KLF, Jazzy Jeff, Drums Of Death, Lee "Scratch" Perry, Tony Lee and Toddla T., Timbaland, The Congos, The Beach Boys, The Art Of Noise. Zomaar een lijstje namedrops in Be Strong, het titelnummer van het album van The 2 Bears. Zo gaat dat bij Joe Goddard. Als je het muzikale brein van Hot Chip interviewt, kom je thuis met een lijstje van vijf bands die hij bewondert. Interview je hem nog een keer, dan krijg je vijf andere namen mee. "Dat gevoel delen wij", zegt Rundell, "We zijn totaal idolaat van muziek van anderen. Mijn collectie zit vol oude house, reggae, dancehall. Ik ben op het moment bezig met een mixtape vol hiphop uit 1990-1995, onder de naam The Nod Factor. Je kent het wel, hiphop waarvan je vanzelf met je hoofd begint te knikken. Ik kom nog regelmatig in de platenzaken in SOHO. Black Market, Sounds Of The Universe. De winkels die nu nog over zijn, doen het gelukkig goed."

Heart of the Congos
Raf Rundell is een stuk minder bekend dan Goddard. Voor de Hot Chip zanger/producer is The 2 Bears toch vooral een zijproject, zeker omdat nog dit jaar een nieuw album van zijn groep moet verschijnen, zo verklapt Rundell. Voor Rundell is The 2 Bears het belangrijkste project van het jaar. Al is hij ook al jaren actief in de Londense muziek. Hij verdient zijn brood als dj, en als de man die de succesvolle pop-house-grime rapper Toddla T tekende. "Ik werk op dit moment met Toddla T aan nieuw werk. Joe en ik kenden elkaar al een jaar of vijf voor we samen begonnen te werken. Plannen om iets nieuws te beginnen verzin je zo vaak, in de pub of de club, dit keer kwam het er ook echt van."

Het album van The 2 Bears gaat dus inderdaad vooral over muziek. Het nummer Heart Of The Congos (naar het legendarische reggae-album, geproduceerd door Lee "Scratch" Perry) gaat over de enorme impact die muziek op je heeft als je jong bent. "Je leven vormt zich door dingen die je mooi vindt. Dat kan een persoon zijn, maar ook een plaat. Heart Of The Congos gaat over platen die je altijd bij blijven. Onze platencollectief vormden ook de basis van het album. Meestal kwamen we de studio in met een paar oude soul-, house- of reggaeplaten, plus wat nieuwe muziek. Kijk, zoiets wil ik maken, zeiden we dan. Veel tracks begonnen met een sample, maar vaak verdween dat gaandeweg weer."

Berenknuffel
De steeldrums, marimba's en andere warmbloedige instrumenten zijn allemaal zelf gespeeld, vertelt Rundell. Be Strong heeft een opvallend warm, soms zelf knuffelig karakter. Niet in de laatste plaats in Bear Hug, een single waarmee het duo al het nodige succes had. "Het gaat over die warme, zweterige knuffel die je op de dansvloer soms uitdeelt. Niet iedereen zit erop te wachten, maar ik vind het altijd wel fijn. Je moet een beetje plezier hebben, zowel op de dansvloer als in de studio. Die track hebben we gemaakt aan het eind van een studiosessie. We waren uren bezig geweest met het maken van serieuze house, het laatste uurtje hebben we deze track in elkaar gezet."

Losjes en vriendelijk is dus de sfeer, feelgood haast, en dat is een bewuste keuze. "We nemen het wel degelijk heel serieus. We hebben goed nagedacht over hoe het moest klinken. Ik ben nu alweer ideetjes aan het verzamelen voor een opvolger. Ik hou overigens ook van de industriële, rauwe techno van het Berlijnse Ostgut Ton, maar dat paste niet bij dit project. Vroeger kon alle muziek die ik mooi vind nog wel eens als ballast werken, iets waar je tegenop moet boksen. Maar naarmate ik ouder werd is dat gevoel verdwenen. De wereld is een chaotische, rare plek, het is helemaal niet erg om ondubbelzinnig van de dingen te genieten die je mooi vindt. Daar draait onze muziek om: zoek elkaar op, heb plezier, be strong."

Be Strong van The 2 Bears verschijnt bij Southern Fried/NEWS.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12