Nieuw programma St. Paul Selling Soul op Radio 6

"Ik wil de soulmuziek die ik goed vind een breder publiek geven"

Sjoerd Huismans ,

DJ St. Paul heeft een nieuw programma bij de VPRO op Radio 6. In het programma Selling Soul zal hij de soul die hij goed vindt gaan draaien. Daarmee probeert hij een breder publiek voor het genre te vinden: “Dat blijft moeilijk in Nederland.” Maar het programma, elke vrijdagavond uitgezonden, heeft nog een ander doel: de voetjes moeten van de vloer. “Ik draai de tracks die ik vóór het uitgaan zou willen horen.”

St. Paul is de artiestennaam van Paul Nederveen. Hij is bekend van de clubavond Pop-O-Matic in Tivoli, en wordt sindsdien geregeld geboekt in andere clubs en op festivals. Hij heeft al ervaring met radio: Nederveen presenteert het wekelijkse programma Fine Fine Music bij KX Radio, de online radiozender van Rob Stenders. Vanaf komende vrijdag (2 maart) is het nieuwe programma St. Paul Selling Soul on air. “Ik ga soul van alle tijden draaien”, zegt St. Paul over de invulling van het programma. “Pop en soul zijn de termen die me altijd al het meest bezigheden, zowel professioneel als qua hobby.” Toch blijft het volgens de dj moeilijk om soul een plek te geven in Nederland. “Ik wil de soulmuziek die ik goed vind een breder publiek geven. Het is best lastig om en masse warme, soulvolle muziek te draaien.” Bij Radio 6 mocht Nederveen in alle vrijheid een pilotaflevering maken. “Het idee was om een pilot te maken van een soulprogramma zoals ik het graag zie, met muziek die ik zelf op de radio zou willen horen. Die werd meteen helemaal goed bevonden.”

Helemaal anders dan de rest van de Radio 6 programmering is het nieuwe programma niet. “Het is natuurlijk een soul/jazz zender. Maar ik zoek wel de randen van het genre op. Soul is voor mij iets heel breeds. Het hoeft niet per se Sharon Jones te zijn: een indietrack van Django Django of dubstep van Swindle passen wat mij betreft ook in het programma. Soul is voor mij, net als rock ’n roll, meer een term dan een genre. Het drukt iets breders uit.” Toch wordt de basis van de soul door Nederveen niet losgelaten: “Van oorsprong staat soul gewoon voor hele sterke liedjes. Dat zal in het programma dan ook zeker terugkomen. Zowel het verleden als het heden komen aan bod, met een soort dj-Friday-night gevoel. Voor het uitgaan hoor je de tracks die ik voor het uitgaan zou willen horen. Dansbare tracks dus, afgewisseld met gewoon mooie liedjes.” De dj zal ook zelf gaan mixen: “In tegenstelling tot bij KX is dat met de apparatuur van Radio 6 mogelijk. Elke vrijdagavond wil ik dus een mix gaan maken die het weekendgevoel uitdrukt."

Nederveen gaat ook door met KX Radio. “Dat is echt de ideale zolderkamerradio voor mij. Ik kan precies doen wat ik zelf wil, echte puberteitsromantiek.” Daarnaast heeft de dj op 10 maart zijn tweede theaterprogramma in De Kleine Komedie, genaamd Midnight Special. “Elke aflevering heb ik een artiest te gast. Het is echt een liefhebbers-extravaganza met fragmenten en liedjes. De vorige keer was Tim Knol te gast, deze keer Bertolf. In een theatershow kun je een heel andere, diepere, kant laten zien van een gast laten zien dan op de radio.” Ook komen er weer festivaloptredens aan voor St. Paul: “Ik ben bevestigd voor Motel Mozaique. Ook Great Wide Open ga ik weer doen, daarnaast sta ik in het voorprogramma van Anouk. Er komen genoeg toffe dingen aan dus.”