Rechter stelt uitspraak in zaak Rietveldt vs Buma/Stemra uit Rechter stelt uitspraak in zaak Rietveldt vs Buma/Stemra uit

En ziet nog geen grond voor tonnenclaim

, Erik Zwennes

Rechter stelt uitspraak in zaak Rietveldt vs Buma/Stemra uit

En ziet nog geen grond voor tonnenclaim

Erik Zwennes ,

Het geschil tussen muziekauteur Melchior Rietveldt en Buma/Stemra, dat breed in het nieuws kwam vanwege een mogelijk dubieuze bemiddeling door Buma bestuurslid Jochem Gerrits, is 8 februari voor de rechter gekomen. Op verzoek van beide partijen heeft de rechter besloten het geschil aan te houden.

Rietveldt had vantevoren gevraagd om een voorschot van 164.974 euro terwijl in de media zelfs bedragen van een miljoen euro voorbij kwamen. De rechter heeft laten weten daar geen grond voor te zien. Zij was van mening dat het door Buma/Stemra voorgestelde voorschot op de te verwachten incasso van 20.000 euro redelijk was.

Het geschil ontstond doordat Rietveldt van mening is dat hij geen geld heeft gekregen voor het gebruik van zijn muziek in een Nederlandstalige spot die op een groot aantal dvd’s in binnen maar ook in het buitenland zou zijn vastgelegd. Rietveldt wilde naast een voorschot dat Buma/Stemra het exploitatiecontract dat beiden gesloten hebben nakomt. Dat betekent volgens Rietveldt dat Buma/Stemra zowel zusterorganisaties alswel homevideo producenten en filmmaatschappijen moet aanschrijven. Buma/Stemra is echter van mening dat zij de exploitatie al ter hand heeft genomen voordat de heer Rietveldt besloot het op een Kort Geding aan te laten komen.
 
De partijen hebben afgesproken dat Buma/Stemra de reeds uitgezette acties verder zal opvolgen. Dit zal gebeuren volgens het beleid dat Stemra op incassogebied hanteert. Dat laatste is belangrijk voor Stemra omdat zij via zusterorganisaties in het buitenland opereert en de rechter heeft aangegeven dat Stemra die beleidsvrijheid toekomt. Rietveldt  zal in de zaak verder zelf bewijs moeten aanleveren om een claim richting videodistributeurs te ondersteunen.

Op 2 mei wordt de zaak vervolgd.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12