Birth Of Joy wil knallen als 'sixties on steroids'

Pyschedelische rockband vanavond bij DWDD

Ingmar Griffioen ,

Het zijn drukke weken voor oud-Hollandse Nieuwe Birth Of Joy. 2 maart komt debuutalbum Life In Babalou uit op Suburban en vervolgens doet de groep twee cd-presentaties, eentje in Atak, Enschede en eentje in LVC, Leiden. Vanavond speelt het psychedelische rocktrio bij DWDD en tijdens het opbouwen hangt 3voor12 aan de lijn. "DWDD is een ontzettend mooi platform, maar daar zijn we niet zo mee bezig. We houden gewoon van spelen en liefst dat veel mensen het kunnen zien."

Die drukte daar doet de relaxede frontman Kevin Stunnenberg niet zo moeilijk over, hij loopt wel even weg van de herrie, die drummer Bob Hogenelst aan het produceren is. Kevin, Bob en orgelspeler Gertjan Gutman ontmoetten elkaar in 2005 op de Herman Brood Academie. "Dat was op de eerste dag", blikt Stunnenberg terug. "Het klikte en we zijn allemaal bere-eigenwijs dus daarna zijn we gewoon verder gegaan." Dat Bob uit Zieuwent in de Achterhoek komt, Kevin uit Enschede en Gertjan uit Leiden, en dat er dus geregeld twee uur gereisd moest worden om alleen al te repeteren, mocht de pret niet drukken. De drukte rond Birth Of Joy heeft Bob en Kevin wel richting de Randstad gedreven. "Ik ben al 21 keer verhuisd en over twee weken verhuis ik naar Rotterdam. Voor de band ja, het gaat hard en we willen er ook hard voor gaan."

Het trio speelt opwindende rock en rock 'n roll met psychedelische invloeden. Een dosis blues horen we er ook wel in. Stunnenberg reageert: "We houden wel van oude blues, maar ik zou het eerder sixties on steroids noemen. We hebben alle drie onze eigen muzikale achtergrond, maar dezelfde visie en dat vult elkaar goed aan. En we zijn goede vrienden, dat helpt ook", lacht de zanger-gitarist. "Dus als ik met iets kom en Bob vindt het niets, dan hoor ik het meteen. De basis is goede muziek en wij zijn een democratie. Voor de rest hou ik wel van lol maken. Ik ben ontzettend productief en het mooie is: het begint soms uit het niets met een jam en daar komt dan een nummer van, best een beetje intuïtief.

Birth Of Joy baarde najaar 2010 veel opzien als een van de meest spelende (17 maal) en populaire acts tijdens de Popronde 2010 en wist de live-reputatie een jaar later te verzilveren. Suburban tekende de band meteen na het bijwonen van een intens optreden op de Zwarte Cross en de band haalde de compilatie Best of Hollandse Nieuwe 2010. "Live spelen heeft ons altijd veel opgeleverd", erkent frontman Stunnenberg. "We hebben zo veel mensen leren kennen, een boeker gevonden en op de Zwarte Cross spelen was echt supervet." Zo bracht Suburban vorig jaar de eigen beheer EP Make Things Happen opnieuw uit en is het nu tijd voor het officiële debuutalbum. Daarvoor mogen de jongens weer doen waar het ze allemaal om te doen is: veel spelen. Te beginnen vanavond vanaf 19.30 uur in DWDD. Life In Babalou presenteren ze tweemaal: zaterdag 3 maart in Atak, Enschede en  donderdag 8 maart in LVC, Leiden.

"Daarna gaan we natuurlijk het hele land door knallen en hopen we onze pijlen op het buitenland te richten. Maar daar kan ik nog niet zoveel over zeggen, alleen dat er wat contacten zijn en dat we recensies uit Zwitserland, Italië en Engeland hebben gekregen."

Life In Babalou komt 2 maart uit bij Suburban en is nu al tijdelijk te beluisteren op de Luisterpaal.