Kijk Shot on Location terug: zesdelige serie over film met Tom Barman

Deel 6 Bloody Sunday: zondag 24 februari, 18.55 uur Nederland 2 (VPRO)

Redactie 3voor12 ,

Tom Barman gaat op zoek naar de verhalen achter een eigentijdse filmklassieker op de locatie, waar deze zich afspeelt en werd opgenomen. Met uiteenlopende betrokkenen uit verschillende disciplines haalt Barman ter plekke de herinneringen boven over de tijd, stad en cultuur waarin de film tot stand kwam. Zondag 24 februari zendt de VPRO op Nederland 2 het laatste deel uit: Bloody Sunday over de rellen in Londonderry in 1972 waarbij de Engelse politie 14 katholieke Noord-Ieren doodde en waar U2 het beroemde nummer over schreef. Kijk de eerste vijf uitzendingen hieronder terug via Uitzending Gemist.

Sinds 20 januari vertoont cinema.nl, het online platform van de VPRO over film, op Nederland 2 Shot on location, een zesdelig programma met Tom Barman over zes films in zes steden. Ingewijden zal het niet verbazen dat de zanger van de populaire Belgische band dEUS een serie over recente meesterwerken uit de filmgeschiedenis presenteerde. Barman studeerde aan de filmacademie in Brussel, regisseerde tal van videoclips en maakte in 2003 de goed ontvangen speelfilm Anyway the Wind Blows. Met zijn grote kennis van en liefde voor cinema leidt hij in Shot on location de kijker door de wereld van spraakmakende films, die op moment van uitkomen meteen geschiedenis schreven: Gomorra (Napels, 2008), Das Leben der Anderen (Berlijn, 2006), Van God los (Venlo, 2003), Bloody Sunday (Londonderry, 2002), Trainspotting (Edinburgh, 1996) en Leaving las Vegas (Las Vegas, 1995).
 
Het maken van een film is een groepsproces van verschillende mensen, die vanuit hun eigen expertise bepalend zijn voor de film. Van production designer, scenarist, director of photography, componist tot producent, regisseur en acteurs. Met hen reist Barman af naar de locatie waar de film werd gemaakt. Die plek, daar waar het allemaal gebeurde, blijkt de katalysator voor herinneringen en haalt de verhalen achter het meesterwerk naar boven over de tijd, stad en cultuur waarin de film tot stand kwam. Terugblikkend op die periode en inmiddels vrij van verplichte promotiepraatjes, kan iedereen nu openhartig spreken over zijn ervaringen.

Op cinema.nl houdt Tom Barman zijn eigen shot on location bij; een videodagboek van zijn ervaringen tijdens de opnamen.

Shot on Location deel 6, Bloody Sunday, zondag 24 februari, 18.55 uur Nederland 2