Anouk begint eigen label: "Alles wat je nodig hebt is visie en geld"

Album Sad Singalong Songs in mei gepland, eerste single nu uit

Ingmar Griffioen ,

Anouk bundelde vanochtend drie verrassingen in één Facebook-post: haar nieuwe album Sad Singalong Songs komt 17 mei 2013 uit, het eerste nummer Stardust is nu gratis te downloaden en voor de release van haar twaalfde album (tiende studio-album) richt ze haar eigen label Goldilox op. Dat is heel niet zo opmerkelijk oordeelt haar manager Kees de Koning. "Anouk is de afgelopen jaren al degene die creatief de belangrijkste beslissingen neemt en de meeste visie op haar carrière toont. Ze bepaalt zelf wat voor muziek, video en artwork ze wil. Dit is een hele kleine stap. Waarom zou Anouk met iemand anders een plaat maken? Wat je nodig hebt is visie en geld. Als je dat allebei hebt, dan doe je het zelf."

"Dit is eigenlijk een logisch vervolg op waar ze mee bezig is, één aspect dat ze meer naar zich toe trekt. In deze roerige tijden is het fijn als je zelf de controle over je eigen werk hebt", stelt De Koning. "We gaan wel samenwerken met een partij, we gaan niet zelf de distributie doen." Het is volgens hem zeker niet vanzelfsprekend dat die partij Universal wordt, waar De Koning sinds 2009 de Nederlandse stal bestiert. "Het is ook niet uitgesloten, we zijn met verschillende partijen aan het praten. We kijken wie het beste kan helpen met promotie en distributie. Ik denk wel dat je daarvoor een major nodig hebt, je hebt zeker iemand nodig."

Anouk zat al 7 jaar op Dino Records toen het label van uitgever Tony Berk in 2004 in EMI opging. Bij EMI verscheen vorig jaar haar laatste album To Get Her Together. De Haagse zat daarmee feitelijk al 15 jaar bij dezelfde partij. "Op dat moment neem je beslissingen die zolang doorwerken, terwijl de persoon waar je bij tekende er niet eens meer werkt." Ze uitte de afgelopen jaren meermaals haar ongenoegen over EMI, die volgens haar vooral qua internationale promotie onvoldoende presteerde. In 2008 stelde ze nog dat ze haar contract met EMI het liefst zou opzeggen, maar was ze contractueel nog voor twee platen aan de major verbonden. Door een eigen label te beginnen is Anouk voortaan ook zelf eigenaar van haar masters.

De Koning benadrukt dat deze beslissing niet ingegeven is door ontevredenheid over EMI. "Het is meer: dit kan nu en let's do it! Het is meer een lekker gevoel om zelf volledig de baas te zijn, een kans om je eigen beslissingen te maken en je eigen fouten. Als ze een liedje op Facebook wil zetten omdat ze geen zin heeft om langer te wachten dan kan dat en dat is leuk. Dit geeft ook ruimte om met andere artiesten te werken, zoals ze eerder dit jaar meeschreef en produceerde aan het album van Trijntje Oosterhuis." Er zijn nog geen concrete plannen voor nieuwe samenwerkingen. "Ze vindt het leuk om te doen en heeft er nu de vrijheid voor."

Anouk wil Sad Singalong Songs op 17 mei 2013 op haar eigen label uitbrengen. Het eerste voorproefje Stardust is hier te downloaden.