Playlist: 2012 in hiphop

Met o.a. Kanye West, Kendrick Lamar en 2 Chainz

Atze de Vrieze ,

Ook in 2012 was hiphop in Amerika de dominante stroming in de hitlijsten, zij het vaak aangelengd met Europese house en pop. Is de echte hiphop er ook nog? Jazeker. Het kost geen enkele moeite een playlist te vullen met twaalf sterke tracks.

1. Kanye West - Mercy
Kanye West verzamelde al zijn vrienden voor verzamelalbum Endless Summer. De helft doet mee op deze ene track, in de volksmond ook wel bekend als 'Lamborghini mercy'. Misschien nog wel genadelozer is de Grime & Salva remix, die het goed doet onder liefhebbers van trap/bass music.

2. Kendrick Lamar - Swimming Pools (Drank)

Straight outta Compton, met de zegen van Dr Dre zelf, komt Kendrick Lamar. Hij is een van de meest besproken rappers van het najaar dankzij het geweldige album Good Kid, M.A.A.D. City. Deze track geeft een goed beeld: een emotionele redevoering over alcohol waarbij glamour en geweld verdomd dicht bij elkaar liggen.

3. 2 Chainz - Birthday Song

It's your birthday, start deze hete single van 2 Chainz. Dat kan haast niet anders dan een knipoog zijn naar 50 Cent's In Da Club. Wat hij wil hebben voor zijn verjaardag? Juist: een meisje met een lekkere dikke kont. En liefst meerdere natuurlijk.

4. Schoolboy Q ft A$AP Rocky - Hands On The Wheel

Er hangt een drukke vibe rond de rappers van Top Dawg entertainment. Deze Schoolboy Q bracht helemaal aan het begin van het jaar al een uitstekende plaat uit, waarop ook andere man van het moment A$AP Rocky meedoet. Het sample is cruciaal en opmerkelijk, van popzangeres Lissie, die zorgt voor een soort Lana Del Rey vibe.

5. Killer Mike - Big Beast

Killer Mike is alweer toe aan zijn zesde album, heeft altijd goed aangeschreven gestaan, maar steekt er nu bovenuit. Hiphopkenners beschouwen zijn R.A.P. Music als het absolute hoogtepunt van zijn oeuvre. Een beestachtige rapplaat.

6. Azealia Banks - 212

Vrouwelijke rappers zijn nog altijd een uitzondering, maar deze Azealia Banks staat haar mannetje. Ze is niet vies van een relletje (zo gebruikte ze zonder toestemming een beat van producer Munchi) en al helemaal niet van vieze praatje. "I guess that cunt's getting eaten."

7. Danny Brown - Grown Up

Alleen al door zijn opmerkelijke haardos viel Danny Brown op tijdens Appelsap in het Oosterpark, deze zomer. Hij kwam dit jaar met album XXX en single Grown Up, die het goed moet doen bij liefhebbers van Outkast.

8. Waka Flocka Flame - Rooster In My Rari

Waka Flocka Flame is een van de vertegenwoordigers van het hiphopgeluid van nu: harde, rauwe beats met schreeuwerige raps. Lunice en Hudson Mohawke van TNGHT zijn groot fan van de massieve beats die Waka gebruikt.

9. Nicki Minaj - Beez In The Trap

Met haar tweede album Pink Friday… Roman Reloaded groeide Nicki Minaj dit jaar definitief uit tot een superster met internationale hits. Ze dook zelfs met Justin Bieber het zwembad in en scoorde gigantisch met poptrack Starships, maar heeft ook nog harde raptracks als Come On A Cone en Beez In The Trap in haar mars.

10. El-P - The Full Retard

Het album van El-P verscheen zo'n beetje tegelijk met dat van Killer Mike. Twee veteranen in amper een week tijd die de tongen losmaakten. El-P verdiende zijn sporen al zo'n tien jaar terug bij het Def Jux label en scoort nu met album Cancer 4 Cure.

11. A$AP Rocky - Fuckin' Problems

Waarom zou je haast maken als het zo ook al lekker gaat. Het debuutalbum van A$AP Rocky liet maar op zich wachten, maar de rapper verkocht wel al op eigen kracht Paradiso uit. Op SXSW ontstond er een relletje toen zijn crew op de vuist ging met iemand uit het publiek die een flesje naar het podium gooide. Explosief mannetje. Dit is de eerste single van dat debuutalbum, dat nu toch echt af is.

12. Odd Future - Oldie

Odd Future dus, meer dan een snelle hype? Wel als je deze ouderwetse posse-cut mag geloven, afkomstig van The OF mixtape volume 2. Ruim tien minuten lang om iedereen aan bod te laten komen, en de lange zit meer dan waard. Ook voorzien van geestig clippie.