WATT wordt Chinees cultuur- en winkelcentrum

Off_Corso verder als Corso met concerten en nieuwe programmeurs

Ingmar Griffioen ,

Aan de jarenlange leegstand van het voormalige WATT-gebouw komt een einde: in het pand waar het failliete Rotterdamse poppodium tot juni 2010 huisde, moet najaar 2013 een multifunctioneel centrum voor commercie en hedendaagse Chinese kunst en cultuur openen. Off_Corso krijgt ook een nieuw imago, zo meldt Partyscene. De club in hartje Rotterdam gaat verder als Corso en trekt na jaren van werken met externe organisatoren nu drie eigen programmeurs aan. Daarmee breidt de poppodiumfunctie uit.

De nieuwe eigenaar van het voormalige WATT- en Nighttown-gebouw aan de West-Kruiskade heeft maandagavond de buurtbewoners geïnformeerd, zo weet De Weekkrant. Eigenaar Hoi-Chin Chong van China Creates vertelde het huis-aan-huis blad al ruim drie jaar te werken aan de plannen. "Dit pand is de ideale locatie; naast een park, vlakbij het Centraal Station en middenin in de stad." Bovendien is de West-Kruiskade het hart van de plaatselijke Chinatown. Het wachten is op een gemeentelijke wijziging van het bestemmingsplan, de vergunningen en - jawel - een nieuwe renovatie. China Creates hoopt in de nazomer van 2013 te openen met naast Chinese detailhandel een restaurant in de oude concertzaal en hotelkamers erboven. Eind 2010 was er nog even sprake van dat WATT omgetoverd zou worden tot de grootste homo-disco van Europa, maar het kwam (wegens de gebrekkige isolatie) niet tot een exploitatievergunning.

Van de West-Kruiskade naar de Kruiskade is een klein stukje, maar waar de muziek verdwijnt van de eerste locatie, moet Corso juist wat meer een alternatief dance-gezicht krijgen. Partyscene meldt dat de club sinds maandag 30 juli dicht is voor een enkele weken durende verbouwing. Een van de drie nieuwe programmeurs is Roger Brouwn, die zijn taken als programmeur van De Nieuwe Oogst een maand terug zag eindigen wegens een faillissement. Naast Brouwn (tevens directeur Buma Rotterdam Beats Festival) zijn ook DJ Jeremaine S (van concepten als Vintage, Hufters en Niko) en DJ Jeff Solo (DON, Bowery, No Rio en Non-Night, Now&Wow Fest) gestrikt.

Naast een nieuw imago (grondige interne en externe verbouwing, tot en met de grote zaal) is er ook een nieuwe koers uitgestippeld. Volgens het dance-blog leidt dat tot 'meer alternatieve stromingen als dubstep, hiphop, classics en disco' op vrijdag. Zaterdag moet je in Corso op je wenken bediend worden met techno, house en andere elektronische muziek. Corso krijgt ook een grotere poppodiumfunctie, die zondag ingevuld wordt met diverse optredens. Zaterdag 1 september is de Grand (re)Opening gepland.