Palmbomen presenteert debuutalbum op ADE

Ook doop nieuwe liveshow op 18 oktober in Paradiso

Ingmar Griffioen ,

Witte rook uit Berlijn: het debuutalbum van Palmbomen is niet alleen af er is ook een releasedatum. Op donderdag 18 oktober presenteert Kai Hugo (= Palmbomen) zijn eerste full length album en de nieuwe liveshow tijdens Amsterdam Dance Event (ADE) in Paradiso. "We hebben heel Paradiso tot onze beschikking. We mogen doen wat we willen en zijn nu bezig onze droom line-up te maken", vertelt Hugo aan de telefoon. "Centraal staat de release van mijn album." Vandaag komt de eerste track van het album, Black Safari, naar buiten op een mixtape, die Palmbomen produceerde voor het Australische label Modular.

Dat album is helemaal af. Sterker: het ligt eigenlijk al een half jaar klaar, gemixt en gemasterd en wel. Hoewel Hugo, rusteloze perfectionist die hij is, het niet kon laten twee nummers nog bij te schaven. Verder is er nu veel tijd voor allemaal nieuwe dingen als opdrachtwerk (remixen en dj-sets). "Ik heb een kleine studio gebouwd in Miami, waar mijn vriendin woont, zodat ik daar ook kan werken." Hugo is na anderhalve maand Miami net terug in zijn grotere Berlijnse studio, waar hij gewerkt heeft aan de Modular mixtape en aan zijn nieuwe live-set. "Ik vond het fijn om de tijd te nemen om te werken aan die compleet nieuwe set." Vergeleken met de vorige live-set (Hugo voor een zuilenrij van lichtbalken) is het licht nog uitgebreider en zijn er twee bandleden toegevoegd voor de drums en bas. "Ik haat het geluid van akoestische live drums, dat altijd hetzelfde klinkt, dus moest daar omheen werken. Maar ik heb een goede oplossing gevonden."

Het kostte veel tijd, maar die is het Hugo wel waard. "We zijn op veel vlakken, ook met geluidstechnici, helemaal opnieuw begonnen. Ik wil echt de volgende stap zetten met de live-set. Voorheen waren de lampen er om de bandleden te vervangen, ik beeldde de synergie uit met licht. Nu heb ik twee bandleden die mijn synergie gaan zijn." Naast tijd voor de nieuwe live-set hadden Palmbomen en NON Records ook tijd nodig om de juiste partners te vinden. Er wordt nog druk overlegd gevoerd over een Amerikaanse release van zijn debuutalbum, maar concreet is dat nog niet. De timing van de release is ook belangrijk, vertelt Hugo. "Wachten op het juiste moment. We wilden genoeg tijd nemen in de aanloop naar de showcasefestivals. Oktober op ADE is een goed moment om de plaat te presenteren, ook richting SXSW (maart in Texas, red.).

Het album, de titel is nog niet bekend, wordt zijn eerste release na de juichend ontvangen EP Moon Children uit 2010 en ligt wel in het verlengde van de EP. "Voor mijn idee ben ik verder gegaan, maar het is nog steeds dezelfde stem en esthetiek in pop. We zijn nu video's aan het maken en dus alles naar beeld aan het vertalen, en daaruit concludeer ik wel dat het iets donkerder is geworden. Maar het zit nog steeds in dezelfde lijn als Moon Children, zeker het nummer dat maandag op de mixtape naar buiten komt zullen mensen wel herkennen. De mixtape is verder een verzameling van liedjes die ik nu leuk vind, een beetje rare mix van disco, wave en house. Dingen die ik nu veel draai en die je ook op het album vindt, met uitzondering van de oude jaren '80 house dan."

Het album krijgt elf nummers en geen featurings. "Er doen wel mensen uit mijn directe omgeving mee, zoals de bandleden. En ik heb een vriendin in Berlijn gevraagd om mee te zingen. Ik meng haar stem met de mijne om het wat meer textuur te geven." Dat het album af is, geeft Palmbomen nog geen rust. "Het moet echt uit zijn, dan kan ik pas rust hebben." Het artwork is bovendien nog niet gereed. "Ik wil exact wat ik in mijn hoofd heb. We zijn twee weken geleden naar Zwitserland geweest, voor de Alpen, om op te nemen. Ik heb het script geschreven en uitgewerkt met een fotograaf en grafisch vormgever."

Dit weekend stond Palmbomen op Solar Weekend, op 17 augustus op Lowlands, 1 september op Valtifest en 15 september op Breda Barst. Allemaal dj-sets, de nieuwe live-set is 18 oktober voor het eerst te zien als Palmbomen zijn plaat presenteert op ADE in Paradiso. De releasedatum van het album staat nog niet vast. Het wordt dit najaar, wanneer precies hangt af van gesprekken met labels. De mixtape vind je hier.