3voor12 draait (week 31): Animal Collective, Eugene McGuinness en (Behind) Closed Doors 3voor12 draait (week 31): Animal Collective, Eugene McGuinness en (Behind) Closed Doors

3voor12 Album van de Week is Chromatics - Kill For Love (NEWS)

, Redactie 3voor12

3voor12 draait (week 31): Animal Collective, Eugene McGuinness en (Behind) Closed Doors

3voor12 Album van de Week is Chromatics - Kill For Love (NEWS)

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12 draait

Luister 3voor12 draait op podcast en Spotify. 3voor12 is ook te vinden op Last.fm en Twitter.

Top 10:

1. Animal Collective - Today's Supernatural  (Domino/Munich)
"Inderdaad, een stuk hectischer en voller dan het vorige album." (Atze de Vrieze)
"Mijn favoriete track van het jaar tot nu toe, van mijn favoriete band van de afgelopen jaren." (Stephan van Peursem)
2. Eugene McGuinness – The Invitation to the Voyage
"Van Eugene’s album ga ik net iets sneller afwassen, zit ik net iets prettiger in de trein op weg naar Hillywood, en niet onbelangrijk: ik kan er net wat maller op dansen." (Judith Laanen)
"Met het ‘ooh-ooh’ koortje is het zelfs een beetje catchy." (Jorinda Teeuwen)
3. (Behind) Closed Doors: Alle liftsessies weer online
"Wie wat bewaart of ehm...opgraaft die heeft wat: 269 liftsessies bijvoorbeeld." (Ingmar Griffioen)
"Ik ben benieuwd hoe mensen reageerden bij de aanvraag. Een lift? Meen je dat serieus?" (Jorinda Teeuwen)
4. The Flaming Lips - The Flaming Lips and Heady Fwends (Bella Union/V2)
"Helaas greep ik naast de met echt bloed gekleurde Record Store Day plaat, maar de muziek vergoed veel." (Stephan van Peursem)
"Er staan weliswaar samenwerkingen op met o.a. Ke$ha, Bon Iver, Edward Sharpe & The Magnetic Zeroes, Tame Impala, Neon Indian en Nick Cave, maar die lijken met behulp van The Flaming Lips ook middenin de drugstrip van hun leven te zijn gekomen." (Christiaan Walraven)
5. David Byrne & St Vincent - A Weekend In The Dust (single, 4AD/V2)
"Voor Byrne het meest hitgevoelige liedje in vele jaren, voor St Vincent zelfs uit haar hele carrière. Topliedje." (Atze de Vrieze)
6. The xx - Angel (single)
"Een verstilde popsong die meteen heel nadrukkelijk de ruimte vult, een beetje zoals Massive Attack het al jaren niet meer doet." (Willem van Zeeland)
7. The Griswolds – Heart of a Lion (eigen beheer)
"Een heel aanstekelijk popliedje met een stevige tekst over ene Steve Levine, ook wel de Britse producer van de Culture Club (je weet wel, karma-karma-karma-chameeeeleon)." (Judith Laanen)
8. Teen - Electric (track)
"Wat een spannend nummer van Teen!" (Ingmar Griffioen)
9. Deadmau5 - There Might Be Coffee
"Eerlijkgezegd ben ik nooit zo'n fan van hem geweest, maar dit is wat mij betreft de beste track die hij de afgelopen jaren uitbracht." (Christiaan Walraven)
10. Nachtmystium - Silencing Machine (Century Media)
"Ontzettend ongezellige black metal plaat, die buiten de vaste paden van het genre gaat." (Stephan van Peursem)

Atze de Vrieze draait:

David Byrne & St Vincent - A Weekend In The Dust (single, 4AD/V2)
Het beste liedje van David Byrne & St Vincent's fijne fanfareplaat. Dat klinkt als een curiositeit, maar dat is het absoluut niet. Voor Byrne het meest hitgevoelige liedje in vele jaren, voor St Vincent zelfs uit haar hele carrière. Topliedje.
Animal Collective - Today's Supernatural (single, Domino/V2)
De eerste single van het fantastische nieuwe Animal Collective album Centipede Hz. Inderdaad, een stuk hectischer en voller dan het vorige album. Daar had Panda Bear overduidelijk de leiding, nu is het Avey Tare die de lijnen uitzet.
Moodymann - Why Do U Feel (EP)
Wat een stijlvolle nieuwe track, van Moodymann. De charmante, soulvolle vocalen vallen fantastisch samen met de ingehouden stoere beat. Heel erg goed. Past ook goed bij de populaire Hamburg sound van David August en Solomun. Binnenkort draait meneer op het Incubate festival in Tilburg.

Willem van Zeeland draait:

The xx - Angel (single)
Prachtige nieuwe single van The xx, de terechte Single Van De Week bij 3voor12 in de afgelopen week. Een verstilde popsong die meteen heel nadrukkelijk de ruimte vult, een beetje zoals Massive Attack het al jaren niet meer doet. En dat nieuwe album van The xx waar we niet over mogen twitteren wordt ook al zo mooi.
Summer Darkness (festival)

Het Utrechtse gothic-festival Summer Darkness bestaat 10 jaar en blijft bijzonder om te bezoeken, dit evenement dat zijn gelijke niet kent in Nederland. Heel speciaal was de opening, waarbij het carillon van de Dom Enjoy The Silence van Depeche Mode speelde. Verder bezocht ik nog het concert van Peter Hook die het Joy Division-album Closer speelde en ook nog aardig wat nummers van Unknown Pleasures. Het had ergens wel wat overbodigs deze retrowave, maar het was wel opmerkelijk hoe Peter Hook aanstekelijke clubmuziek maakte van het toch altijd wat deprimerende Joy Division-materiaal en dat zonder de arrangementen heel erg drastisch om te gooien.
Jeff The Brotherhood - Hypnotic Nights (album)
Heerlijk zomerplaatje dit, van een duo uit Nashville: aanstekelijke liedjes, geestige teksten. Voer voor de liefhebbers van Weezer en Fountains Of Wayne. Jack White en Thurston Moore (Sonic Youth) zijn al fan. Op 23 augustus spelen ze ter gelegenheid van het Noorderzon Festival in Vera Groningen.

Judith Laanen draait:

The Griswolds – Heart of a Lion (eigen beheer)
Mijn nieuwste ontdekking uit Australië. Een heel aanstekelijk popliedje met een stevige tekst over ene Steve Levine, ook wel de Britse producer van de Culture Club (je weet wel, karma-karma-karma-chameeeeleon). Maar het gaat niet specifiek over hem, hebben ze me laatst gemaild. Meer over hoe meedogenloos sommige mensen kunnen zijn. Er zijn pas twee liedjes uit, de andere heet Mississippi, een iets langzamer maar evenzo enthousiast popliedje met goeie ‘oh-oh-oooh’-meezingstukjes erin. Op onbewuste momenten betrap ik mezelf op het neuriën van deze liedjes. Smaakt zeker naar meer.
Eugene McGuinness – The Invitation to the Voyage
Bij elke Eugene denk ik altijd meteen aan Pink Martini, maar dit is dus een andere. En zijn uitnodiging voor deze electro-rockreis neem ik graag aan. Zangtechnisch klinkt Eugene vreselijk veel als David Byrne. Van Eugene’s album ga ik net iets sneller afwassen, zit ik net iets prettiger in de trein op weg naar Hillywood, en niet onbelangrijk: ik kan er net wat maller op dansen. Ik hou enorm van catchy, swingende popplaten en als ze dan ook nog uit Engeland komen kan er meestal toch weinig meer fout gaan. Hij staat deze week ook nog op de Luisterpaal. Eugene, bedankt.
David Byrne ft. St. Vincent – Weekend in the Dust (4AD)
Nu we het toch over David Byrne hebben, die zette deze week ook een fijne funky single met St.Vincent op het internet. Blazers, goeie beat, mooie zang van het meisje, topnummer. Die staat overigens op zijn nieuwe album Love This Giant, dat op 10 september uit komt.

Ingmar Griffioen draait:

Teen - Electric (track)
Wat een spannend nummer van Teen! Een nieuwe band rond Teeny Lieberson (Here We Go Magic), die met twee zussen en een vriendin dit venijnige, dromerige, hoekige en psychedelische prachtwerkje aflevert. Extra liefde voor die spookachtige vocalen! Doet uitzien naar het full length debuut In Limbo. Down het nummer hier.
(Behind) Closed Doors: Alle liftsessies weer online
Wie wat bewaart of ehm...opgraaft die heeft wat: 269 liftsessies bijvoorbeeld. Met artiesten als CocoRosie, Florence + The Machine, Badly Drawn Boy, Stephen Malkmus, Tom Barman, Damien Jurado, Iron & Wine, The Ex, El Pino en Tim Knol. Wow. Mooi verhaal ook hoe de serie tot stand kwam: via Gruff Rhys en Jens Lekman.
Indian Handcrafts — Bruce Lee (track)
Sludge-funk zou je kunnen zeggen, maar het is zeker ook poppy en proggy wat Indian Handcrafts opdient. Met beide drummers en de producer van The Melvins en bovenal intens en heftig groovend. Van het debuut Civil Disobedience For Losers dat in oktober verschijnt.

Stephan van Peursem draait:

Animal Collective - Today's Supernatural  (Domino/Munich)
Mijn favoriete track van het jaar tot nu toe, van mijn favoriete band van de afgelopen jaren. Ze stellen me niet teleur, met weer een nieuw geluid. Rockender dan op hun vorige plaat (iets meer richting hun album Feels) maar met genoeg vreemde elektronica en bijgeluiden. Ergens tussen Weer een geweldig popliedje verhuld onder een lekker stekelige buitenkant. Lelelelelelele goooo!
The Flaming Lips - The Flaming Lips and Heady Fwends (Bella Union/V2)
De wondere wereld van Wayne Coyne en co. wordt op deze plaat ook bevolkt door mensen als Bon Iver, Erykah Badu, Edward Sharpe, Nice Cave en heel veel ander gasten. Niet dat het veel uit maakt, dit is gewoon weer een Flaming Lips plaat. Met andere zangers. Tof dus. Helaas greep ik naast de met echt bloed gekleurde Record Store Day plaat, maar de muziek vergoed veel.
Nachtmystium - Silencing Machine (Century Media)
Ontzettend ongezellige black metal plaat, die buiten de vaste paden van het genre gaat. Intens, maar niet eentonig door dynamiek en variatie in stijl en het gebruik van voor black-metal ongebruikelijke instrumenten zoals blazers. Een plaat die stiekem achter alle zwartgalligheid erg mooi en muzikaal is.

Christiaan Walraven draait:

The Flaming Lips - The Flaming Lips and Heady Fwends
Vanaf noot 1 is duidelijk dat dit niet de meest toegankelijke plaat van The Flaming Lips is. Er staan weliswaar samenwerkingen op met o.a. Ke$ha, Bon Iver, Edward Sharpe & The Magnetic Zeroes, Tame Impala, Neon Indian en Nick Cave, maar die lijken met behulp van The Flaming Lips ook middenin de drugstrip van hun leven te zijn gekomen. Heerlijk vaag, grappig en aanstekelijk.
Deadmau5 - There Might Be Coffee
Uit het niets verscheen deze nieuwe track van Deadmau5 deze week online. Eerlijkgezegd ben ik nooit zo'n fan van hem geweest, maar dit is wat mij betreft de beste track die hij de afgelopen jaren uitbracht. Misschien wel de sterkste sinds I Remember zelfs. Ik krijg in ieder geval enorm veel zin om de gedachten op nul te zetten en gewoon heel hard te gaan feesten.
Purity Ring - Shrines
Een plaat die mij van begin tot eind weet te grijpen. Heel erg veel vertrouwen in de derde plaat van Crystal Castles heb ik eerlijkgezegd niet. Gelukkig kan Purity Ring het gat vullen. Shrines is nu al een van de beste platen van het jaar.

Jorinda Teeuwen draait:

Eugene McGuinness – The Invitation To The Voyage
Via Twitter werd ik geattendeerd op dit album. Niet alle tracks op het album zijn goed (Concrete Moon vind ik verschrikkelijk), maar verder staan er best wat goede nummers op. Gisteren werd Lion al gedraaid in 3voor12radio, maar ook ook opener Harlequinade zit goed in elkaar. Met het ‘ooh-ooh’ koortje is het zelfs een beetje catchy. Met een beetje gegoogle kom je ook op de indie-rockband Eugene & The Lizards, waar deze Brit de frontman is.
(Behind) Closed Doors
Het concept is geniaal. Je stopt een paar muzikanten met gitaar in een lift en spelen maar. Ik ben benieuwd hoe mensen reageerden bij de aanvraag. Een lift? Meen je dat serieus? Het resultaat is geweldig (The XX, The Swell Season) en soms ook hilarisch. Check bijvoorbeeld Selah Sue en haar groene veiligheidshelm.
SKIP&DIE in 3voor12radio
Wat een energie, ik heb heel erg benieuwd naar hun show op Lowlands.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12