North Sea Jazz Club opent in Amsterdam North Sea Jazz Club opent in Amsterdam

“Amsterdam mist een jazzclub Amerikaanse stijl”

, Sjoerd Huismans

North Sea Jazz Club opent in Amsterdam

“Amsterdam mist een jazzclub Amerikaanse stijl”

Sjoerd Huismans ,

In de Westergasfabriek opent de nieuwe North Sea Jazz Club. De club heeft een maximale capaciteit van circa 450 bezoekers, en heeft een apart bar-restaurant gedeelte. De club is niet vanuit dezelfde organisatie als het North Sea Jazz Festival opgericht, wel werken de club en het festival nauw samen. Initiatiefnemer Klaas Beumer streeft naar een zo breed mogelijke programmering: “Jazz moet je in de meest ruime zin van het woord opvatten.”

Beumer vertelt dat hij de organisatie van het North Sea Jazz Festival heeft opgezocht, met het idee om vanuit dezelfde naam een podium te beginnen. Er werd enthousiast op gereageerd, en volgens Beumer gaan club en festival nauw samenwerken. Een van de programmeurs van het festival neemt bijvoorbeeld zitting in de programmaraad van de North Sea Jazz Club: “Hij bewaakt de kwaliteit van het programma, en kan internationale artiesten aandragen. Hij heeft de connecties.”

Over de reden om de North Sea Jazzclub te beginnen zegt Beumer: “Amsterdam mist nog een jazzclub Amerikaanse stijl. Een club waar je goed kunt eten, en iets drinken voorafgaand aan het optreden. Als concept is het absoluut niet nieuw, maar in Nederland wel.” De initiatiefnemer van de club wil zo breed mogelijk gaan programmeren, van traditionele jazz tot funk, soul en hiphop. “Net als op het festival kun je bij ons van alles verwachten. Jazz moet je in de meest ruime zin van het woord opvatten.”

De eerste namen die in de club optreden zijn inmiddels bevestigd, hieronder bevinden zich Rudresh Mahanthappa's Gemak, Fourplay ft. Chuck Loeb, Bob James, Nathan East & Harvey Mason, Yuri Honing Acoustic Quartet, Vieux Farka Touré en Eliane Elias and Marc Johnson. De komende weken worden meer namen bekend gemaakt. Op donderdag 10 en vrijdag 11 mei opent de North Sea Jazz Club met twee feestelijke avonden, en vanaf 12 mei is de club elke donderdag tot en met zaterdag geopend. Het bar/restaurant gedeelte is al vanaf 4 mei toegankelijk voor bezoekers.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12