Noisia Invites streamt live in de UK Noisia Invites streamt live in de UK

Groningers brengen EP uit, schrijven voor videogames en breken intussen door in VS

, Sjoerd Huismans

Noisia Invites streamt live in de UK

Groningers brengen EP uit, schrijven voor videogames en breken intussen door in VS

Sjoerd Huismans ,

Noisia host op Koninginnedag een eigen feestje, getiteld Noisia Invites. De drie Groningse drum ’n bass producers staan in de Oosterpoort naast door hen uitgenodigde producers als 16Bit, Kill The Noise, The Upbeats en Posij. Ondertussen is Noisia druk met van alles en nog wat. Zo brengen ze het debuutalbum van Gronings talent Posij uit, schrijven ze muziek voor een game, komen ze zelf met een nieuwe EP en werken ze aan een doorbraak in de VS met shows op Coachella en zomertours. Maar eerst dus Noisia Invites komende zondag. “Spannend dat het in de Oosterpoort is.” De show wordt live gestreamd door de Engelse bass music website UKF.

Noisia Invites in de Oosterpoort is een flinke stap voorwaarts voor de Groningers, die wel vaker feestjes in hun stad hebben gehost. “Maar dat was in de Simplon”, zegt het drum ’n bass trio net voor een ingelaste vergadering over de telefoon. “Dus dan is dit wel een stuk groter. Spannend, dus.” Op Noisia Invites spelen talenten uit eigen stal als Posij, wiens debuutalbum uitkomt op Noisia’s Division label. Ook staan er grote namen als dubstep producer 16bit uit Londen, geen onbekende van Noisia: “Hij remixte onze track Machine Gun voor voor de special edition van Split The Atom. 16bit hebben we ook al eerder gehad op onze feestjes.” Naast het uitbrengen van albums van Posij en The Upbeats, Nieuw-Zeelandse drum ’n bass producers die ook op Noisia Invites staan, zijn de Groningers aan het praten met Kraantje Pappie. Na Crane produceert Noisia misschien ook het nieuwe album van hun stadsgenoot. Noisia: “Daar kunnen we nog weinig over zeggen, maar het was altijd al de bedoeling om er twee te doen.”

Ondertussen zijn de producers ook bezig met een geheel ander project: de soundtrack voor een game schrijven. “Daar zijn we meteen nadat de plaat van Kraantje Pappie af was mee begonnen, maar we zijn er nu nog steeds mee bezig, acht maanden al inmiddels. Het begint ons onderhand wel de keel uit te hangen; het wordt tijd om weer met onze eigen muziek bezig te zijn, zonder dat het in opdracht is.” Noisia mag niet vertellen om welke game het gaat, maar: “Het is een beetje een vechtspel, met zwaarden of zo. Hack ’n slash noemen ze dat."
 
Wat betreft hun eigen muziek zitten de Groningers niet stil. 14 mei komt de nieuwe EP genaamd Imperial uit via Vision. Noisia belooft vier ouderwets harde drum ’n bass tracks. De producers weten niet of je die sound een terugkeer kunt noemen: “Eigenlijk hebben we dat geluid nooit verlaten. De EP bestaat uit liedjes die we al een tijdje op de plank hadden liggen, drum ’n bass dansvloer tracks inderdaad. Het is niet per se representatief voor wat we gaan doen op het volgende album. Dat wordt in ieder geval iets melodieuzer.”
 
Noisia komt net terug uit de VS, waar de drie producers optraden op het Coachella festival. De Groningers gaan lekker daar: elektronische muziek zit in de lift, en Noisia lift mee, net als bijvoorbeeld Nobody Beats The Drum. In juni gaat Noisia nog een keer terug naar Amerika, om er op Electric Daisy Carnaval te spelen. “Dat is een heel groot festival in de woestijn bij Las Vegas”, weten de producers. “Er komen rond de 200.000 mensen.” In juli en augustus gaan de Groningers nog een keer terug om tien data te spelen op de Identity Festival Tour, georganiseerd door Live Nation.
 
Het laatste album Split The Atom heeft Nosia laten remixen door een keur aan elektronische artiesten, zoals 16bit, The Upbeats, Kill The Noise en Posij, maar ook Kito, Munchi en Black Sun Empire. Noisia vertelde bij de release dat de meer op dubstep geënte remixes speciaal bedoeld zijn voor de Amerikaanse markt. Maar hun eigen onversneden drum ’n bass geluid doet het daar tegenwoordig ook goed, aldus Noisia: “Zolang je maar zegt dat het bass music is vinden ze het prima. Het werkt hartstikke goed daar. De remixes die we deden voor Deadmau5 en Skrillex hebben veel betekend voor ons, we worden echt als ‘leader’ gezien.” Dat zijn dan ook twee van de meest populaire elektronische artiesten in de VS. Noisia: “Het is natuurlijk geen toeval dat we uitgerekend met die twee werkten.”
 
De shows die Noisia en de door hen uitgenodigde artiesten zondag a.s. spelen in de Oosterpoort op Noisia Invites worden live gestreamd door UKF en DNBA.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12