Rechter fluit BREIN terug in zaak tegen Piratenpartij

Piraterijbestrijder mag verwijdering proxy niet eisen

Atze de Vrieze ,

De rechter heeft stichting BREIN teruggefloten in een kort geding aangespannen door de Piratenpartij. De politieke beweging bood op haar website een proxy aan waarmee de omstreden website The Pirate Bay bereikt kan worden, ook door abonnees van Ziggo en XS4ALL. Dat meldt Nu.nl.

De uitspraak is een kleine overwinning voor de Piratenpartij, die eerder deze week nog laaiend was toen de rechter zonder hun standpunt te horen BREIN in het gelijk stelde. Bij nadere bestudering blijkt dat de actie van de piraterijbestrijder te ver ging. Dirk Poot van de Piratenpartij is blij met de uitspraak. "Door onze poot stijf te houden laten we zien dat BREIN niet het almachtige orgaan is dat het soms lijkt. Wie goed nadenkt, zich goed voorbereidt, kan ver komen. Wij hebben sterk het gevoel dat deze uitspraak ons de mogelijkheid biedt de pagina terug te plaatsen zoals deze was, dus inclusief open proxy en omzeillinks."

Het pleit is nog lang niet definitief beslecht. De rechter heeft nu een voorlopige uitspraak in het executiegeschil gedaan. BREIN heeft vandaag aangegeven pas per 24 april een advocaat beschikbaar te hebben voor de zaak. Op die dag zal de rechter dan ook definitief oordelen over de genomen jurische stappen. Daarna volgt nog een opheffingskortgeding, dat handelt over de inhoud van de zaak.

Bij Stichting BREIN is niemand bereikbaar voor commentaar.