Motel Mozaique: Vive le Straatmuzikant brengt Rotterdam tot leven

Van Schouwburgplein tot Hofplein en terug

Tekst: Lodewijk Hoebens, Foto's: Marcel van Leeuwen, Robert Tjalondo ,

Eén van de leukste initiatieven voor de zaterdag is het Vive le Straatmuzikant. Organisator Harry Hamelink sprak er met trots over omdat het thema nogal een dubbel gevoel teweegbrengt. Aan de ene kant zijn straatmuzikanten illegaal in Rotterdam, anderzijds wil de stad juist meer leven in het centrum. Vrijdag waren er allerlei artiesten op het Schouwburgplein aan de slag. Zaterdag is er een heus parcours, waar muzikanten een half uurtje akoestisch hun ding kunnen doen.

Moscow Express

De eerste band op het programma in de Karel Doormanstraat is The Moscow Express, drie Rotterdammers die op reis zijn gegaan door de straten van Rusland en daar hun songinspiraties vandaan haalden. Ze deelden deze avonturen ook uit op gekopieerde cd's. Toevallige voorbijgangers worden zo niet alleen getrakteerd op spontane muziek maar kunnen thuis ook nagenieten.

Crappy Dog

Naast hen begint het bonte gezelschap van Crappy Dog. Naast straatmuzikanten zijn er ook verdacht veel honden in het centrum. Het muzikale viertal lijkt zo van de straat te komen en maakt met hun gammele instrumenten oprechte folkrock à la Fleetwood Mac en Seasick Steve. De ongewassen mannen gehuld in leren jekkers zorgen voor een leuk buurtfeestje.

Yoshimi

Om half twee begint eindelijk de zon te schijnen. Toevallig dat het ultra vrolijke Yoshimi dan net op de Lijnbaan staat te spelen. Dit Rotterdamse duo bestaat uit de jonge zanger-gitarist Niek Hilkmann en zijn drummer spelend op een combinatie van trom, bassdrum en hi-hat. De jongens brengen vrij zware teksten in liedjes over bijvoorbeeld het houden van een hond ('Alles Voor Jou').

Romano Davoglio

Verderop de Lijnbaan staat met weinig publiek Romano Davoglio. Hij brengt het toepasselijke 'The Drugs Don´t Work' van the Verve, wat naast alcohol wel een veel voorkomend genotsmiddel is onder de straatmuzikanten. Er is echter weinig aandacht, al proberen enkele mensen het concert krampachtig op te nemen.

Harm Goslink

Een eindje verderop richting Hofplein ligt de Luchtbrug, waar Rotterdammer Harm Goslink om half drie mag optreden. De ex-banjospeler van El Pino and the Volunteers maakt zijn gitaren zelf van koekjestrommels en gitaarboeken. In kinderprogramma Klokkenhuis heeft hij uitgelegd hoe kinderen in een paar stappen hun eigen instrumenten kunnen maken. Harm's teksten zijn Nederlandstalig en gaan over alledaagse dingen zoals problemen met je ouders, liefdesperikelen en seks. Prachtig verwoord zoals: "Ik lees je tepels als braille", op bestaande songs als 'Egyptian Reggae' en 'Cats in the Cradle'.

Convoi Exceptionel

Ondertussen staat op Schouwburgplein Convoi Exceptionel. Op een gegeven moment zijn er vijf personen bezig met percussie. Toch ontbreekt die typische saxofoon sound niet en horen we enkele zware basslijntjes op de achtergrond. Het weer is nog altijd prima en Plaza Mozaïque raakt voller. Dat heeft ook te maken met De Staat die eerst hier spelen en dan het Vive le Straatmuzikant project afsluiten op het dak van de Hofbogen.

De Staat

Met de beats van Discomatique in de vorm van 'Funkytown' en 'Don´t Stop Till You Get Enough' bereidt iedereen zich voor op het slot van De Staat. Het dak met op de achtergrond de Campingsite raakt goed gevuld . De Nijmeegse band speelt om vier uur hun bekende songs in een rauwer jasje. Megafoon aan en knallen maar. De dreigende lucht en statige wolkenkrabbers zorgen voor mooie plaatjes en een sfeervol einde.