Motel Mozaïque breidt aantal festivallocaties uit Motel Mozaïque breidt aantal festivallocaties uit

Concert De Avonduren en festivalcamping op dak Hofbogen

, Sjoerd Huismans

Motel Mozaïque breidt aantal festivallocaties uit

Concert De Avonduren en festivalcamping op dak Hofbogen

Sjoerd Huismans ,

De twaalfde editie van het festival Motel Mozaïque in Rotterdam bevat een aantal vernieuwingen. Het festival breidt zich dit jaar uit met een aantal nieuwe locaties. BIRD en Minimall bevinden zich in de Hofbogen, een bijzondere plek. Op het dak van het monumentale treinviaduct is er dit jaar theater, een festivalcamping (Campsite Mozaïque) en een optreden van De Avonduren op zondag 22 april. Op het festival spelen verder onder andere Patrick Watson, The Maccabees en Django Django.

Harry Hamelink, artistiek leider van Motel Mozaïque, denkt dat zijn festival met de uitbreidingen tegen de stroom ingaat. “In tijden van bezuinigingen worden wij juist groter.” Maar met ‘groter’ doelt de geestelijk vader van het Rotterdamse festival niet per se op meer bezoekers. “Met ‘groter’ bedoel ik iets anders dan ‘grootschaliger’. We willen inhoudelijk groeien; nóg meer geschikte locaties in de stad gebruiken. Misschien trekken we dan juist wat minder bezoekers, maar het gaat om de schoonheid van het programma.”

Volgens Hamelink vernieuwt Motel Mozaïque zich tot nu toe elk jaar. “Dit is al de twaalfde editie. Elk jaar zijn er veranderingen geweest. Soms kwam dit voort uit ellendige situaties, zoals festivallocaties die failliet gingen. Maar nu zijn er inhoudelijke, artistieke redenen: de architectuur staat centraal. Daarom zijn de Hofbogen voor ons een interessante plek.” De Hofbogen is een 105 jaar oud viaduct, dat Rotterdam Centraal en Scheveningen met elkaar verbond middels een spoorlijn die sinds de komst van de Randstadrail niet meer gebruikt wordt. De bogen onder het viaduct zijn gerenoveerd en worden door ondernemers geëxploiteerd om restaurants, cafés en kledingwinkels te herbergen.

Op het dak van de Hofbogen wil Hamelink experimenteren met een nieuwe festivallocatie. “In 2007 deden we dat ook al, met het project Perron Mozaïque. Toen was het nog verboden, braakliggend terrein. Maar als festivallocatie bleek het aan te slaan. We willen dit jaar terugkeren naar wat we zelf aangejaagd hebben.” Het dak van de Hofbogen is een interessante locatie voor concerten, denkt de artistiek leider. “De plek spreekt tot de verbeelding, vanwege de combinatie van natuur en rauwe stedelijkheid. Het concert van De Avonduren is de aanjager; het kan tonen hoeveel potentie de plek heeft.” Vandaar dat dit concert van De Avonduren, poëtische orkestrale hiphop uit de stal van Kytopia, buiten de normale passe-partout valt en er apart kaarten voor verkocht worden van € 7,50 per stuk. Hamelink: “Ik vind dat een schappelijke prijs. We willen erachter komen hoeveel publiek deze locatie kan trekken.” De Avonduren is voor Hamelink een artistieke keuze: “Hun debuut op Oerol was op een bijzondere plek midden in het bos. Nu staan ze juist in de stedelijke natuur.”

Er gaat nog meer gebeuren op het dak van de Hofbogen. Naast een theateroptreden van Wunderbaum doet de locatie dit jaar ook dienst als festivalcamping. Onder de noemer Campsite Mozaïque kunnen bezoekers de nacht van vrijdag 20 april of zaterdag 21 april doorbrengen. “Elk jaar kan het publiek bij ons op bijzondere locaties slapen”, zegt Hamelink. “Een echte festivalervaring, maar dan midden in de stad.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12