BTW podiumkunsten terug naar 6%

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg: "Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald”

Atze de Vrieze ,

De BTW op podiumkunsten wordt toch weer teruggebracht naar 6%. Dat staat in de lijst maatregelen in het begrotingsakkoord dat VVD en CDA vandaag sloten met GroenLinks, D66 en de Christenunie. Het hoge BTW-tarief wordt intussen wel verhoogd van 19% naar 21%. Dat heeft RTL Nieuws zojuist bekend gemaakt. Lowlands directeur Eric van Eerdenburg reageert in 3voor12radio positief over de maatregel: "Dit is heel goed nieuws." Maar Van Eerdenburg kan nog niet zeggen of het gevolgen heeft voor de 2012 editie van zijn festival: "Daar gaan we morgen met onze juristen naar kijken."

De verhoging van het BTW-tarief leidde ruim een jaar geleden tot felle protesten. Met name omdat de beslissing van het Ministerie van Financiën haaks stond op het cultuurbeleid van staatssecretaris Halbe Zijlstra, die ondernemerschap onder kunstinstellingen juist wilde aanmoedigen. Diverse festivals - waaronder Lowlands, Awakenings en Into The Great Wide Open - besloten eerder in de verkoop te gaan om de BTW-verhoging nog even voor te zijn. Met name Lowlands-directeur Eric van Eerderburg stelde zich tamelijk activistisch op, met felle uitspraken over Halbe Zijlstra en gedoogpartner PVV. Van Eerdenburg stelde zelfs dat staatssecretaris Zijlstra niet meer welkom was op zijn festival. Oppositiepartijen GroenLinks en D66 zijn altijd fel tegenstander van de BTW-verhoging geweest.

Roosmarijn Reijmer belde in 3voor12radio vanavond met de Lowlands-directeur. Hij reageert positief: “Dit is heel goed nieuws. Toen ik het hoorde stond ik te zingen en te juichen”, aldus Van Eerdenburg. Roosmarijn wil weten wat er nu gaat gebeuren met de 2012 editie van Lowlands, waarvoor bezoekers een extra duur kaartje hebben gekocht, vanwege het extra BTW-tarief dat Lowlands moet afdragen aan de staat. Spant het festival een rechtszaak aan om de extra BTW niet af te hoeven dragen? “Ik heb begrepen dat de BTW per 1 augustus naar beneden gaan, maar de details weet ik niet precies. We gaan er morgen met onze juristen naar kijken. Maar het is in ieder geval voor 2013 goed nieuws, en misschien wel voor 2012.” Van Eerdenburg was fel criticus van de BTW verhoging: “Het was een domme maatregel, ingegeven door de PVV. Zij voerden een haatcampagne tegen cultuur, en VVD en CDA hebben hun oren laten hangen. Maar beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.”

Ook ingrepen op het passend onderwijs, het PGB en Ontwikkelingssamenwerking worden teruggedraaid, meldt RTL Nieuws. Van de oorspronkelijke 18 miljard aan bezuinigingen wordt totaal voor 1 miljard euro teruggedraaid. Daarnaast blijft de overdrachtsbelasting op 2% overeind. Uiteraard staan daar harde ingrepen tegenover. Zo wordt 1 miljard bezuinigd op de zorg, gaat de AOW-leeftijd omhoog en wordt de hypotheekrente-aftrek aangepakt. Verdere details moeten nog bekend gemaakt worden.