#Song12: Ben Howard - Keep Your Head Up is 3voor12 Song van het Jaar 2012

Top 100 bekend, woensdag uitzending in TrouwAmsterdam

Laurence Tanamal ,

Keep Your Head Up van Ben Howard is dit jaar door internetstemmen verkozen tot Song van het Jaar 2012, gevolgd door Triggerfingers cover van I Follow Rivers. Ben Howard is hiermee de opvolger van Gotyes Somebody That I Used To Know, die de prijs in 2011 won. Woensdag zal er een speciale uitzending plaatsvinden in TrouwAmsterdam die in het teken staat van de winnaar en de top 100 en in zijn geheel te volgen is op 3FM en 101.tv van 19:00 tot 01:00. Hieronder vind je de hele lijst!

1. Ben Howard – Keep Your Head Up

Met zijn debuutalbum Every Kingdom greep hij dit jaar naast de Mercury Prize (Alt-J won deze), maar bij 3voor12 eindigt de Engelse singer-songwriter met Keep Your Head Up pal bovenaan de Song van het Jaar-lijst. Ben Howard schreef Keep Your Head Up in een avond vanuit een plotseling gevoel. Het nummer beschrijft het idee dat een relatie makkelijk in een negatieve spiraal terecht kan komen, maar dat iets simpels genoeg is om deze spiraal te doorbreken. Het lied heeft zo’n duidelijke boodschap en een pakkend refrein dat het mensen over de hele wereld raakt en aanspreekt en is daarom het klim-uit-je-dal-nummer van het afgelopen jaar.

2. Triggerfinger - I Follow Rivers (live @ Giel)

Op de dag dat dit Belgische rocktrio I Follow Rivers van Lykke Li in de ochtendshow van Giel Beelen coverde ontplofte het nummer binnen Nederland en België. Vergeleken met het origineel is de versie van Triggerfinger veel meer uitgekleed: glazen, lepels en bekers werden gebruikt voor de percussie en frontman Ruben Blocks gefloten intro werd al snel een van de meest herkenbare geluiden op de Nederlandse radio. En zo scoort de hardrockband het hoogst met hun liefste single tot nu toe.

3. Mumford & Sons – I Will Wait

Dat Mumford & Sons een van de meest populaire folkbands van de afgelopen jaren is nadat debuutalbum Sigh No More uitkwam is een bekend verhaal. Maar dat maakte de verkoopcijfers van Babel niet minder indrukwekkend. 600.00 keer ging Babel over de toonbank tijdens de eerste week van uitgave, wat het record van Justin Bieber (374.000) verpletterde. Hitsingle I Will Wait laat precies zien wat de band tot zo’n succes maakt: dynamisch gitaar- en banjospel en grootse refreinen die gemakkelijk mee te schreeuwen zijn.

4. The Black Keys – Gold On The Ceiling

Gold On The Ceiling kwam dit jaar vanwege meerdere redenen in de publiciteit. Een daarvan was de rechtszaak die het rockduo aanspande tegen Pizza Hut omdat de muziek in hun reclame iets teveel weg had van hun hit. Een terechte aanklacht of niet, met het aanstekelijke rocknummer Gold On The Ceiling hadden the Black Keys in ieder geval goud in handen. Veel hitlijstnoteringen volgden en het grote succes lonkte eindelijk, nadat zij eerder al zes albums uitgebracht hadden.

5. Alt-J – Breezeblocks

2012 is het jaar van Alt-J. Hun debuutalbum An Awesome Wave verschijnt overal bovenaan de jaarlijstjes en de band won dit jaar de prestigieuze Mercury Prize voor het beste Engelse debuutalbum. Breezeblocks gaat over een iemand die zijn vriendin bedreigt omdat hij bang is dat zij hem verlaat. Met een kinderboek als uitgangspunt eindigt het lied met de insinuatie dat hij zoveel van haar houdt dat hij over wil gaan tot kannibalisme: “Please don’t go, I’ll eat you whole.”

6. Blaudzun – Elephants

Blaudzun won dit jaar de 3voor12 Award met zijn album Heavy Flowers en lijkt nu ook langzaamaan in het buitenland faam te verwerven. Zo staat hij volgend jaar op SXSW, het grootste showcasefestival ter wereld. Blaudzun over Elephants in de 3voor12 Song Story: “Een liedje over een mooie, gevaarlijke excentrieke vrouw die symbool staat voor de menselijke geschiedenis. Hoe zou het zijn om met die vrouw een dag op stap te gaan. Het is heel interessant natuurlijk: stel dat het mogelijk is om echt met de geschiedenis in gesprek te gaan.”

7. Of Monsters and Men – Little Talks

Het nummer zelf is minstens zo opvallend als de videoclip: een reis op een vliegend schip vol mythologische wezens. Nadat het lied werd gefilmd op een telefoon en terechtkwam bij een radiostation ging alles in een stroomversnelling voor de band, ze werden al snel opgepikt en voor zij het wisten speelden zij op festivals als Lowlands. Zij wonnen The European Border Breaker Awards, een prijs voor de beste nieuwe acts in Europa, die uitgereikt zal worden op Eurosonic Noorderslag.

8. Will and the People – Lion In The Morning Sun

De bandleden van Will and the People zijn een combinatie tussen Engelse bengels en Rasta’s, waardoor zij in staat zijn om jeugdige popliedjes met reggaevibes te schrijven. Lion In The Morning Sun is niet alleen een van de meest zomerse nummers, maar ook de grootste misheard lyric van 2012 (‘lying in the morning sun’). Het lied gaat over de vrijheid om te doen wat je wilt, wanneer je maar wilt en staat garant voor massa’s springende (en Marijuana rokende) fans. Eerder dit jaar is Lion In The Morning Sun verkozen tot 3FM Megahit en bereikte het lied de top 10 van de Nederlandse single top 100.

9. Alabama Shakes – Hold On

Als je op de radio al herkend wordt aan een simpele drumintro, dan heb je een hit gescoord. In stilte hebben zij gewerkt aan hun debuutalbum Boys & Girls, waarna zij een graag geziene gast werden bij televisieshows als Conan en Jools Holland. Alabama Shakes is dan ook een band waar je graag naar kijkt en luistert. Hun looks zijn ‘gewoontjes’, frontvrouw Britanny Howard ziet er uit als een docente die al te lang in het vak zit, maar haar rauwe en authentieke strot spreekt voor alles.

10. Rudimental ft. John Newman – Feel The Love

Feel The Love is Rudimentals eerste nummer 1 in de UK Singles Chart. Stevige drum ‘n bass, dubby baslijnen, de soulstem van John Newman en jazzy blaaspartijen, het succesrecept voor Feel The Love bestaat uit een lange lijst, maar juist dat maakt het nummer juist zo succesvol. Een nummer waar je direct het gaspedaal van wilt intrappen, vandaar dat deze ook in de soundtrack van Need For Speed: Most Wanted zit.

11. Passenger – Let Her Go

Vooral in Nederland wordt Mike Rosenberg, de man achter Passenger, goed ontvangen. Hij stond in het voorprogramma van Ed Sheeran in de Heineken Music Hall, zijn album All The Little Lights werd 3FM Album van de Week en hij was te gast bij Toppop3. In deze show kon hij zijn eigen succes ook niet geheel verklaren. Met Let Her Go heeft hij in ieder geval een intiem liedje in handen waardoor Nederland en België aan zijn voeten liggen.

12. Django Django – Default

Like a D,D,D,Default! De Schotse band Django Django is een van de meest verfrissende gitaarbands van dit jaar. Voornamelijk omdat zij veel inspiratie en samples halen uit de kasten met platen die zij thuis hebben staan. Zo is Default van origine gebouwd rondom een post-punk sample, waar vervolgens een gitaarlijn bij is verzonnen en de sample verwisseld werd voor een authentieke drumtrack. Het brein achter Django Django is drummer Dave Maclean (broertje van Beta Bands John Maclean), die een groot deel van de liedjes schreef en hun album Waveforms produceerde.

13. Muse – Madness

Dat was even schrikken voor velen, toen Muse aankondigde een dubstepalbum te gaan maken. Hun bijgevoegde trailer zorgde ook voor genoeg speculaties. Was Muse dan alle geloofwaardigheid verloren door met de populariteitsstroom mee te gaan? Uiteindelijk viel het wel mee met de dubstep en liet Muse vooral zien nog zo eigenzinnig als altijd te zijn. Madness is nog een van de meer dubby nummers van hun plaat The 2nd Law. In dit ingehouden en gestripte lied zingt Matthew Bellamy hoe hij zich langzaam begint te beseffen dat zijn vriendin gelijk had na een ruzie. En nu maar afwachten of hun volgende een trap music-plaat wordt.

14. Spinvis - Kom Terug

De ‘best geklede man van Nederland’ bracht vorig jaar met Tot Ziens, Justine Keller een album uit vol kleine verhaaltjes over de geneugtes en bedreigingen van het leven. Zo straalt hij op sommige liedjes met zijn felste licht, terwijl over de ander zijn meest donkere schaduw hangt. Een van die liedjes, Kom Terug, is een lang advies voor mensen die op reis gaan: “Reis ver, drink wijn, denk na, lach hard, duik diep, kom terug”.

15. The Kyteman Orchestra - The Mushroom Cloud

In 2010 trok Colin Benders de stekker uit zijn hiphoporkest, om in 2011 groter en grootser terug te komen met The Kyteman Orchestra. Benders raakte op zo’n wijze geïnspireerd toen hij voor het eerst het Noorderlicht in IJsland zag dat hij kort daarop The Mushroom Cloud schreef. ‘Een cryptogram’ noemt hij het lied zelf. The Mushroom Cloud weet het bombast en de hiphop-invloeden van zijn plaat niet alleen het best te vangen, maar ook nog eens in drie minuten te verpakken.

16. Jake Bugg - Lightning Bolt

Deze tiener uit het Noord-Engelse Nottingham stond tijdens Glastonbury op BBC’s talentenpodium en kwam toen al snel terecht bij tv-shows als Jools Holland en Nederlandse festivals als Into The Great Wide Open. Uit niets blijkt dat hij pas in 1994 geboren is. Zijn stem is rauw, zijn muziek niet veel minder. Puttend uit oude folk, blues en rock ’n roll rijgt hij zo de ene scherpe rocksong na de ander aan elkaar. De compacte rocksingle Lightning Bolt werd bij 3FM gedraaid op hoge rotatie en zijn debuutalbum werd verkozen tot 3voor12 Album van de Week.

17. The xx - Angels

Met hun gelijknamige debuut schepte The xx hoge verwachtingen. Dit trio (gitariste Baria Qureshi verliet de band) wist grootste emoties los te maken met minimale middelen en kleine, zwoele zangpartijen. Opvolger Coexist uit zich meer dansbaar en door dubstep/future garage beïnvloed (Jamie xx’s aandeel in de productie is groter), maar omarmt het kleinschalige geluid nog altijd. Single Angels is zelfs zo gestript dat het volledige nummer draait om Romy Madley Crofts zang, transparante teksten en simpele gitaarlijnen, waardoor het moeilijk voor de band was om er overige instrumenten in te verwerken zonder dat deze naar de voorgrond treden.

18. Foo Fighters - These Days

Dave Grohl en zijn band grepen voor hun zevende studioalbum weer terug naar de basis. Wasting Light werd niet opgenomen in een dure studio met futuristische productietechnieken, maar in een garage met analoge opnamemiddelen. Ook werd de band herenigd met Pat Smear, die de band in 1997 verliet. Dit resulteerde, mede door de hulp van Butch Vig (die ook Nirvana’s Nevermind produceerde) in hun meest rauwe en harde plaats sinds tijden. These Days is volgens Grohl zijn beste nummer ooit, en de band speelde het lied dit jaar op Pukkelpop, ter nagedachtenis van de doden en gewonden die op de vorige editie van het festival vielen.

19. Jay-Z & Kanye West - Ni**as In Paris

Twee van de grootste levende rappers op aarde, Jay-Z en Kanye West, bundelden dit jaar hun krachten met Watch The Throne. Parijs belichaamt voor Kanye West het kruispunt tussen kunst en Hollywood, waar hij naar Jay-Z luisterde terwijl hij zich excentriek kleedde voor modeshows. Opvallend aan het nummer, en daarmee tekenend voor de uiteenlopende samplekeuzes van West, is de zin ‘No one knows what it means, but it’s provocative’, verteld door Will Ferrell in Blades of Glory.

20. Asaf Avidan and the Mojos - One Day / Reckoning Song (Wankelmut Rmx)

Geschreven in Israel, geremixt in Duitsland. Asaf Avidan schreef Reckoning Song voor zijn album The Reckoning (2008), maar nadat Wankelmut het lied remixte werd het een groot commercieel succes (en verkozen tot 3FM Megahit). De Spaans getinte folk van Avidan bleek zich uitstekend te lenen voor een loungy technosaus, wat resulteerde in de soundtrack voor een broeierige nazomer.

21 t/m 100

21 Major Lazer ft. Amber Coffman - Get Free
22 Michael Kiwanuka - Home Again
23 Ed Sheeran - Lego House
24 Jack White - Sixteen Saltines
25 PSY - Gangnam Style
26 Coldplay - Charlie Brown
27 dEUS - Quatre Mains
28 Grizzly Bear - Yet Again
29 Tame Impala - Elephant
30 Skrillex - Bangarang
31 The Kik - Simone
32 Kodaline - All I Want
33 AWOLNATION - Sail
34 Matt Corby - Brother
35 Kensington - Send Me Away
36 Gaslight Anthem - 45
37 DeWolff - Voodoo Mademoiselle
38 Moss - What You Want
39 Bruce Springsteen - Wrecking Ball
40 M83 - Reunion
41 The Killers - Runaways
42 Maccabees - Pelican
43 Asteroids Galaxy Tour - Heart Attack
44 Azealia Banks - 212
45 The Opposites - Slapeloze Nachten
46 The Tallest Man On Earth - 1904
47 C2C - Down The Road
48 Emeli Sande - Next To Me
49 Balthazar - The Oldest Of Sisters
50 Frank Ocean - Thinking About You
51 Kraantje Pappie - Waar Is Kraan?
52 Patrick Watson - Into Giants
53 Foster The People - Call It What You Want
54 Santigold - Disparate Youth
55 Cloud Nothings - Stay Useless
56 Anne Soldaat - Maybe
57 Beach House - Lazuli
58 Moke - Burning The Ground
59 Sigur Ros - Varud
60 Linkin Park - Burn It Down
61 Todd Terje - Inspector Norse
62 Florence + The Machine - Breaking Down
63 Le Le - Neen
64 Gers Pardoel ft. Sef - Bagagedrager
65 Miike Snow - Paddling Out
66 Bombay Show Pig - Shackles And Chains
67 Kasabian - Re-Wired
68 First Aid Kit - Lion's Roar
69 Red Hot Chili Peppers - Look Around
70 Tim Knol - Days
71 Knife Party - Bonfire
72 Rammstein - Mein Land
73 Bertolf - Mary
74 TNGHT - Higher Ground
75 Allah-Las - Tell Me
76 Torre Florim - Firestarter
77 San Cisco - Awkward
78 The Dirty Denims - 24/7/365
79 Gotye - Eyes Wide Open
80 Go Back To The Zoo - Can't Stop My Feet
81 Vaccines - Teenage Icon
82 Roosbeef - Warum
83 Lianne La Havas - Is Your Love Big Enough
84 Drive Like Maria - Boomerang
85 Two Door Cinema Club - Sleep Alone
86 Boy & Bear - Milk & Sticks
87 Carice van Houten - Emily
88 Green Day - Oh Love
89 Fresku - Hedde Druksop
90 Deadmau5 - The Veldt
91 M.I.A. - Bad Girls
92 School Is Cool - New Kids In Town
93 Ellie Goulding - Lights
94 Noel Gallagher's High Flying Birds - AKA... What A Life!
95 Ewert & The Two Dragons - (In The End) There's Only Love
96 Daily Bread - The River
97 Faberyayo - Een Echte
98 The Shins - No Way Down
99 Grimes - Genesis
100 Dope D.O.D. - What Happened