Lowlands 2012: Verkleed als moslima gedrogeerd dansen tussen de ballonnen onder de Alpha

Ja, echt.

Bas van Duren ,

Vorig jaar was de Skippyballenbak de absurde noot op het festival, dit jaar is dat... een reisorganisatie? Jawel: Shoestring staat met een cabin om de hoek bij de Alpha met de tekst 'Get Lost' erboven en twee deuren met 'Lover' en 'Loser'. Welke kies jij?

 Nog voor de deelnemers een deur kiezen wordt er een formulier uitgereikt met vragen over inkomen, risicofactoren en verzekeringen. Vergelijkbaar met vorig jaar bij de Skippyballenbak en ook hier komen sommige belangstellenden uiteindelijk terecht in een vreemde bak. Daarover later meer.

'Voel je je een loser?' vraagt een meisje van Shoestring aan Simone (43) uit Amsterdam aan de schoenenbalie in de cabin. 'Soms wel,' lacht ze, terwijl ze een stel slippers in ontvangst neemt. In de volgende ruimte komt de waarheid naar boven: het maakt geen zak uit welke deur je kiest, je komt toch uit bij de volgende balie.

Een andere medewerker toont het gigantische doolhof dat aan de andere kant van het vragenformulier is gedrukt. 'Je hebt acht seconden om de weg te vinden!!' Dat lukt niemand, maar ook dat maakt niets uit, iedereen gaat verder naar balie nummer drie waar je een pilletje kunt slikken, nepgeld in je kleren wordt gestopt en een boarding pass wordt uitgedeeld.

Drie deuren moeten 'terminals' voorstellen, de rechter is een donkere ruimte met stroboscoop waar je moet dansen tot je zweet. Een test met een stukje pleepapier op je voorhoofd moet bewijzen of je het goed hebt gedaan. Zo ja, dan sta je weer buiten. Gewoon, buiten. Kun je weer in de rij wachten voor een eventuele volgende ronde. 

 De middelste deur dan. Daarachter wacht een badmeesteres gewapend met een waterslang. Een verzameling aan kleine zwembadjes vormt een hindernisbaan waar de deelnemers zich op creatieve manier doorheen moeten werken terwijl de badmeesteres iedereen onderspuit. Waarom? Dat wordt niet duidelijk, het what-the-fuck-gehalte wordt steeds groter en groter.

En net als je denkt dat het niet gekker kan, is er nog 'Terminal 3'. Daar zijn Dyan (19) uit Haarlem en Loes (20) uit Den Bosch die via een lange tunnel eerst worden 'gedesinfecteerd' en verderop gefouilleerd. Ik moet er zelf ook aan geloven en ga letterlijk met de billetjes bloot. Nog voor ik goed en wel besef wat me is overkomen, mag ik met Dyan hand in hand in een geblindeerde bestelbus. 'Waar willen jullie naartoe?' roept de bestuurder die niet te zien is. Onze voorkeur heeft een plek met schaduw. 'Jullie favoriete kleur?' Dyan zegt roze, terwijl ik het bij het veilige rood houd. 'Oké, houd je goed vast, we gaan wat hobbels krijgen.'

 Ja, het kan nog gekker: aangekomen bij nog een tunnel vraagt de volgende medewerker of we kunnen jodelen. Er stroomt een beetje Oostenrijks bloed in mijn aderen, dus na de nodige inspanning mogen we door. Een donkere gang eindigt in een geimproviseerde ballonnenbak, precies onder het podium van de Alpha. Twee dames gekleed in boerka bieden ons een bes aan die ons 'gaat verdoven'. De smaak is raar zurig en binnen enkele seconden tintelt mijn tong en gehemelte. What the fuck. Vervolgens moeten we een boerka aantrekken en voor we het weten staan we met een groep in de polonaise op de muziek van Moss te hossen tussen de ballonnen. Ben je klaar? Dan sta je bij de Alpha weer buiten. Gewoon buiten.

Terug bij de cabin van Shoestring worden de schoenen weer in ontvangst genomen. Simone kijkt met gemengde gevoelens terug op de ervaring. 'Ik kom zelf uit de theaterwereld en wat we onder de Alpha deden is wel leuk verzonnen, maar er gebeurt zo weinig voor de tijd die we kwijt waren met wachten.' Tsja, misschien is in dat opzicht het motto 'Get Lost' van reisorganisatie Shoestring wel driedubbelzinnig. Voor de cabin zien een paar meiden dat ik heb meegedaan. 'Wat kunnen we verwachten?' Ik kan er in alle eerlijkheid geen zinnig woord over zeggen. Alleen maar schrijven.