Lowlands 2012: Watergevecht nat, maar kon natter

Duidelijk startpunt ontbreekt

Bas van Duren ,

Mogen we stellen dat Lowlands 2012 in het teken staat van viraliteit? Eerst het nieuws rond Pussy Riot dat als een steekvlam door iedere tent een gat brandt, en op de zaterdag het Grote Lowlands Watergevecht dat via Facebook in één week tijd bijna tienduizend deelnemers vergaarde. Zoals wel vaker met zulke avonturen is de vraag wie er daadwerkelijk komt. Belangstelling is het probleem op de warme zaterdagmiddag niet, iets anders wel.

HAPPENING:
Het Grote Lowlands Watergevecht dus. Begin deze week raadde initiator Ferry Ploeger nog aan om bij de toiletten van de Charlie de flessen en waterpistooltjes te vullen. De locatie werd, na een ongelooflijke boost aan deelnemers, veranderd in de toiletten van de Alpha om vervolgens naar het strand bij Charlie te gaan. Begintijd om exact 16.15 uur, zaterdag 18 augustus 2012

MUZIEK:
Het gesprits van waterpistolen, geklets van waterballonnen op de grond en gegil van slachtoffers vervult de gesmoorde lucht die op haar beurt gevuld is met een walm van zonnebrandcreme, deo en vers zweet. Op de achtergrond klinkt muziek van Fidlar dat zich op het podium van Charlie zal afvragen waarom het feestje daar is en niet hier. En waarom de waterratten dat schreeuwen wat zij denken.

PLUS:
Aan opkomst totaal geen gebrek; na afloop van de 'veldslag' is te zien dat er tot aan de Echo volop werd gespoten. De verbroedering is overal te voelen en het frisse water is een verademing voor de bezwete hoofden.

MIN:
Ongeduld speelt een grote groep parten. Een kwartier voor aanvang is het gros van de belangstellenden bij Charlie aanwezig en her en der ontstaan al kleine vechtpartijtjes, vliegen de ballonnen door de lucht en is gek doen voor de camera het devies. Op geen enkel moment breekt het watergevecht uit in een massale gekte en is er onduidelijkheid over wanneer het nou echt mag beginnen. Enkele groepjes tellen af, maar ook daar blijft het bij lokale buien.

CONCLUSIE:
Wat dit strijdtoneel miste, was een persoon die met megafoon in de hand als oproerkraaier het juiste moment had moeten kiezen om los te barsten. Een grote groep was al klaar met het gevecht voor het kwart over vier was. Een enkeling kwam terug met een bijgevulde supersoaker, de meerderheid koos eieren voor haar geld. Wat resteert is een heel tof feestje, maar er zat veel meer in.

CIJFER:
Spuit 7