Lowlands 2012: The xx speelt met succes nieuw materiaal

Wondertrio op geheel eigen wijze op de dancetoer

Erik Zwennes ,

Nog heel even en dan verschijnt Coexist, het tweede en langverwachte album van het Engelse The xx. Op Lowlands laat het trio veel nieuw materiaal horen.

CONCERT:
The xx, Lowlands Grolsch Stage, zondag 19 augustus 2012

MUZIEK:
The xx maakt popmuziek. Op geheel eigen wijze weten ze een vernieuwend leftfield geluid met veel elektronica zonder compromissen naar de mainstream te trekken. Debuutalbum xx bleek een artistiek en commercieel succes. Op 11 september verschijnt de opvolger Coexist. 
 
PLUS:
The xx heeft een nieuw album op stapel. Coexist verschijnt op 11 september en het Engelse trio heeft de podiumopstelling alvast vervangen. Een groot plexiglazen X hangt boven de band. Gedurende de set zien we werkelijk prachtige visuals en een passend lichtplan: ingetogen waar nodig, spetterend wanneer het kan. De band opent met de nieuwe single 'Angels', tevens de opener van Coexist. Was The xx al enorm minimalistisch in arrangementen, 'Angels' is volledig uitgekleed. Zangeres Romy Madley-Croft krijgt op plaat nog bijval van collega Oliver Sim, nu doet ze het helemaal alleen. 'Islands' zorgt voor herkenning. Jamie xx creëert vrijwel alle producties ter plekke door te rammen op MPC’s, producer araabMUZIK moet een voorbeeld zijn geweest. Tijdens de set slaat hij ook nog op drumpads en niet voor het beeld, het geluid wordt er net wat organischer van. Een tweede nieuw nummer start met enkel een oldschool elektronische handklap om echt te openen met een tropical melodie en dancebeat. Jamie xx zei in een vroeg stadium dat de nieuwe plaat geinspireerd was op de clubs en dat hoor je er deels aan af. Het derde nieuwe nummer is nog vrij ingetogen en klein, maar nummer vier, vijf en zes groeien uit tot full-blown dancetracks. Toch is het knap hoe The xx het over het algemeen zo enorm klein en stil houdt. En nog knapper: hoe het de tent mee krijgt. Zelfs wanneer het even los gaat en ze terugkeren voor 'Shelter' of 'VCR', aceepteert men dit volledig, uniek. 'Infinity', het zesde nieuwe nummer - dat klein gehouden wordt - en 'Stars' zorgen voor een fenomenaal slot.
 
MIN:
Door de nieuwe aanpak zit Jamie xx er nog een aantal keer net naast. Opvallend genoeg, Oliver ook. Shelter valt vandaag wat dood. Het nieuwe materiaal zit er al opvallend goed in, maar gaat zeker nog wat groeien.
 
CONCLUSIE:
Het is dat je deze band gewoon na zonsondergang moet boeken, anders zou je
dit liever net wat eerder op de dag doen. The xx is eigenlijk geen slotact van een festival. Mensen willen op dag drie meezingen, dansen en klappen. En toch lukt het dit wondertrio met een uitdagende setlist, zes nieuwe nummers en nul compromissen de gehele tent de wil op te leggen. Niet doet The xx echt iets vernieuwends in geluid, productie en de vertaling naar het podium, het is ook nog eens een band die dit zonder grote gebaren doet. Even exploderen en gelijkd weer terug naar de onderkoelde stilte. Niemand die dat binnen de hedendaagse popmuziek op deze manier kan. De zes nieuwe nummers laten horen dat 'Coexist' wel eens een heel goed album zou kunnen worden. 
 
CIJFER:
8,5