Lowlands 2012: Modeselektor schiet met scherp

Duitsers keren Bravo binnenstebuiten

Bas van Duren ,

Duitsers Gernot Bronsert en Sebastian Szary doen iets wat eigenlijk maar weinig artiesten op Lowlands presteren: in vier jaar tijd drie keer op Lowlands optreden. Dit jaar en in 2008 als Modeselektor en in 2009 als Moderat. Dat ze een graag gezien duo zijn is niet vreemd, hun hokjesangst sluit naadloos aan op de gedachte achter Lowlands.

CONCERT:
Modeselektor, Lowlands Bravo, zondag 19 augustus 2012

MUZIEK:
Electronische muziek met een gezonde afschuw voor alles dat een genreaanduiding is. Labels plakken op Modeselektor doet pijn, maar als het dan toch moet: glitch-hop, electro, hogeschool-techno en dan het liefst alles achter elkaar. Hun optreden enkele weken geleden op Pitch in Amsterdam werd overwegend lauw ontvangen, dus zaak om dat even keihard recht te zetten.

PLUS:
Modeselektor is slim, verschrikkelijk slim. Van de vierkwartsmaat wordt nooit afgeweken, maar van simpele four-to-the-floor nummers is nooit sprake. Daarvoor zijn de basdrumpartijen te afwijkend, stichten de bliepjes gezonde verwarring die de hele Bravo scherp houdt. De opbouw in de set is perfect: de glitch-hop kant van de Duitsers is een goede inleiding van een kwartier met als hoogtepunt 'Pretentious Friends'. Daarna is het krap een uur Von Knallenstein met het heerlijke 'Evil Twin' dat zonder Nikola Tesla nooit had kunnen bestaan. Als ergens halverwege de eerste tonen worden ingezet van Modeselektor's soulvolle remix van Radiohead's 'Good Evening Mrs. Magpie' zijn het niet alleen de armen die bewegen, maar ook de armharen. In het laatste kwartier wordt het tempo weer even getemperd met als afsluiter publieksfavoriet 'Berlin'. Ieder nummer wordt met luid gejoel ontvangen, de handen gaan voorin, achterin, links, rechts de lucht in en het lijkt bijna alsof het duo niets fout kan doen. Als Szary met een kleine beweging naar zijn oorschelp gaat, begint iedereen als een gek te gillen. Bravo is he-le-maal om, stinkt gigantisch naar zweet, maar houdt desondanks niet op met dansen.

MIN:
'Berlin' is van zichzelf al een traag nummer en live wordt het nog net een tikkeltje trager ingezet. Dat haalt de angel uit een nummer dat dan wel weer geniaal als afsluiter dient waarbij het nummer 'vastloopt' evenals de visual die een nepfoutmelding toont van een MacBook.

CONCLUSIE:
De kracht van Modeselektor is de kunst om een brug te kunnen slaan met andere werelden. Op de meer downtempo nummers kan een old-skool hiphopliefhebber helemaal uit zijn plaat gaan. Fans van Radiohead komen aan hun trekken door de onlosmakelijke verbinding tussen Thom Yorke en het duo. Juist op een festival als Lowlands waar er toch al sprake is van een enorm divers publiek kan een act als Modeselektor uitstekend gedijen. Het spat, knalt en tapt uit een vaatje waar heel Bravo ontzettend behoefte aan had.

CIJFER:
9